ANNONS:

ANNONS:

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 1. Den delas ut i februari till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 
 
 
 

 
 

Arkiv

”Skalskyddet har diskuterats”

Publicerad 2017-10-18

Aktuellt – De som befann sig i huset och kände tryckvågen hoppade högt. De blev väldigt stressade. Idag handlar det mycket om att få koll på hur de som var på plats mår, säger huvudskyddsombudet, Åsa Wulff efter sprängningen av Helsingborgs polishus entré.

Klockan var straxt efter tolv natten till onsdagen när, enligt uppgift, någon form av sprängladdning i detonerade utanför polishusets entré. Explosionen slog hål i både tak och golv. Två bilar i garaget under entrén förstördes och tvärs över gatan krossades skyltfönster av tryckvågen, berättar Åsa Wulff.

Enligt de uppgifter hon har fått till sig befann sig sju personer i huset vid händelsen. Inre befäl, biträdande inre befäl, arrestpersonal och jourutredare. I arrestlokalen i andra änden av byggnaden ska även ett antal intagna ha befunnit sig. Ingen ska ha kommit till skada fysiskt.
– Men i entrén släpper vi ut förhörspersoner så tredje part hade kunnat skadas, säger Åsa Wulff till Polistidningen.
Hon menar att stämningen är relativt lugn under onsdagsförmiddagen, men många går med tankar ”om”.

Åsa Wulff berättar att det under tio års tid, sedan polishuset byggdes, har funnits en kritik mot skalskyddet när det gäller Helsingborgs polishus. Bland annat har man önskat sig ett staket eller liknande, vilket kommunen har sagt nej till med hänvisning till att polishuset ska vara tillgängligt för allmänheten.
– Allt går inte att bygga bort, medger Åsa Wulff men säger också att hon redan har fått kommentarer från kollegor som efterfrågar någon form av förbättring av säkerheten.

Händelsen utreds nu som allmänfarlig ödeläggelse.Bland annat har stöd från nationella bombskyddet kommer enligt Polismyndigheten att ge stöd i utredningsarbetet.

Rikspolischef Dan Eliasson har kommenterat attacken till TT.
– Vi kommer nu från nationell nivå ge våra kollegor i region Syd all hjälp som behövs för att skydda våra medarbetare, säger han.

Polisförbundets ordförande Lena Nitz twittrade under morgonen att ”Våldet och hoten mot poliser har fått en grövre karaktär. Viktigt att agera kraftfullt mot det för att bryta trenden.”