Annons
Annons

#NÖDVÄRN. Det mullrar
i hemlig Facebookgrupp

5 december 2017, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

”Vi kommer inte längre att acceptera att olika kränkande beteenden fortgår och kräver en nolltolerans mot detta!” Så står det i ett upprop kopplat till Facebookgruppen #nödvärn. (Uppdaterad.)

”Vi kommer inte längre att acceptera att olika kränkande beteenden fortgår och kräver en nolltolerans mot detta!” Så står det i ett upprop kopplat till Facebookgruppen #nödvärn. (Uppdaterad.)

#nödvärn är en hemlig grupp, som uppges ha cirka 4 800 medlemmar som är eller har varit anställda inom Polisen. I gruppen delas berättelser i #Metoos kölvatten.

Parallellt samlas namnunderskrifter in via nättjänsten skrivunder.com, som tillåter ”anonyma” underskrifter där bara de som administrerar uppropet ser vem personer är. Vilka administratörerna är framgår dock inte på sajten.

Enligt uppropet finns det inom Polisen ”en destruktiv tystnads- och bestraffningskultur som bygger på en manligt kodad norm. Detta bidrar till att en sexistisk jargong, objektifierande kommentarer, trakasserier och fysiska övergrepp regelmässigt skämtas bort eller tystas ned.”

Målet? En polisorganisation där alla anställda ”kan nå sin fulla potential och behandlas med värdighet och respekt.”

Uppropet har i skrivande stund 1302 underskrifter. Insamlingen av berättelser stängdes onsdag 6 december klockan 23.59.

I ett pressmeddelande om uppropet står det bland annat:
”… fullständigt paradoxalt när man läser om anställda som måste freda sig från sexistiska verbala eller fysiska påhopp samtidigt som de utreder eller ingriper mot andras sexualbrott.”

UPPDATERING 7 december:
Kerstin Dejemyr, polis och författare, samt Meta Broddare är initiativtagare till #nödvärn. Detta enligt Kerstin Dejemyr i Malou efter tio den 6 december. Programmet kan ses här. 

En av berättelserna som delades i tv-programmet var:
”Under min aspirant på ordningen fick jag snällt sitta med i bussen på stadens gågata för att instruktörerna ville kolla in brudarna … inklusive kommentarerna.”

På Twitter har ett antal personer reflekterat kring uppropet:

”Nu gör vi uppror. Det är dags för en revolution.”

”Omfattningen, utbredningen och arten av flera av övergreppen var det nog ingen, inte ens initiativtagarna, som hade kunnat förutse.”

”Nu skapar vi historia.”

”Polisens Metoo #Nödvärn är intressant. Poliser har nämligen rapporteringsskyldighet enligt Polislagen 9§ vid kännedom om brott. Även om det är en kollega som utför brottet (särskilt då).”

”Väntar fortfarande på att generaldirektörer inom rättsväsendet beskriver vad de konkret gör, nu. När uppropet #nödvärn offentliggörs är det (för)sent. Då behöver krafttag ske, på riktigt. Av andra chefer måhända. Kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter.”

”Har läst berättelser från norr till söder och från 1970-tal till nutid. Det berör långt in i själen.”

”Är förfärad men inte förvånad över de enorma mängder vittnesmål som finns där. Så ofantligt sorgligt.”

”Vill på riktigt kräkas när jag läser historierna om vad kollegor utsatts för i #nödvärn. Är glad och tacksam att jag hittills aldrig stött på något sådant kräk i tjänsten.”

24 november publicerade Polisförbundet:
”Polisförbundet hjälper utsatta för trakasserier och övergrepp”

Samma dag publicerade Polisen.se ”Insatser inom Polisen stärks”. 

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst