Annons
Annons
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

”Poliser får dubbelt upp” skriver TT om Polisförbundets och Polismyndighetens nya avtal. Samtidigt möter ilska de fackliga som i sociala medier förklarar och försvarar överenskommelsen.

 ”Poliser får dubbelt upp” skriver TT om Polisförbundets och Polismyndighetens nya avtal. Samtidigt möter ilska de fackliga som i sociala medier förklarar och försvarar överenskommelsen.  

Jag ringer en rad poliser. Något nästan alla tar upp att avtalet är komplicerat. Det gäller särskilt det nya upplägget med karriär- och utvecklingsvägar, som ska se till att erfarenhet premieras.
– Det sägs att man kommer att lyfta dem som jobbat länge i en funktion, men vad händer med dem som lojalt flyttat runt till de olika funktioner arbetsgivaren önskat ha en på? Jag hoppas verkligen att inte äldre kollegor får stå tillbaka igen, säger en polis med flera decennier i blå uniform bakom sig.
-Jag förstår att vi inte kan få 5000 kronor på ett bräde, jag är inte så insatt i detaljerna men känner mig ändå hoppfull, säger en treskiftsarbetande storstadspolis med några år i tjänst.
Lyssnar runt i fackliga sfären – hör att avtalet väckt avund.

Ringer Gunno Gunnmo. Polisförbundetordföranden som 1996 blev chef för Stockholmspolisen och sedan sparkades för att han höjt lönerna för mycket.
Att förbundsstyrelsen tackade ja till avtalet – trots att representanter för cirka 55 procent av medlemmarna förespråkat ett nej – är enligt Gunno Gunnmo inte problematiskt, då agerandet är stadgeenligt.

-En majoritet i förbundsstyrelsen har i demokratisk ordning röstat ja. Men efteråt har man inte varit tillräckligt öppen med processen, säger han.

Bristen på tillit är påtaglig på många håll inom polisorganisationen. Kommer arbetsgivaren verkligen att leverera snittlöneökningar på drygt 12 procent eller mer?  Gunno Gunnmo ser detta sviktande förtroende som ett stort bekymmer.
-Om Dan Eliasson gick att rubba skulle den kritiken riktas mot honom, men han är ju värre än en blöt tvål, säger han.

Eva Schoultz, chefredaktör och ansvarig utgivare

 ! Problemet med hot och våld mot poliser ska analyseras under året, rapporterar Aftonbladet 26 januari. Förra året behövde omkring 200 polisanställda skyddsåtgärder. ”I flera fall har hela familjer flyttats,” konstaterar tidningen.

 

Fotnot: Detta är redaktörsraderna i Polistidningen nummer 1/2018 som når brevlådorna runt 9 februari.

Ämnen i artikeln

Detta är Redaktörens rader. Åsikterna är skribentens egna.

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst