Annons
Annons

Skyddsombud varnade
för sprängattentat

9 februari 2018, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Foto: Anders Hansson

Sprängattentatet mot Rosengårdspolisen kunde ha förhindrats. Redan för fyra år sedan pekade riskbedömningen ut en handgranatsattack som ett tänkbart scenario.

Den 17 januari kastade någon in en sprängladdning på gården till polishuset i Rosengård. Foto: Anders Hansson

Sprängattentatet mot Rosengårdspolisen kunde ha förhindrats. Redan för fyra år sedan pekade riskbedömningen ut en handgranatsattack som ett tänkbart scenario.

Alla som lever och verkar i Malmö påverkas av explosionerna. Också som reporter boende här måste man på flera plan förhålla sig till dåden. Blev någon skadad? När är det dags nästa gång? Var polisen måltavla nu igen?
– Man försöker störa ut ordningsmakten, i min värld är det att jämföra med terrorism, säger Nina Eilenberg Wemrin, ordförande för Polisområdet Malmö.

Nina Eilenberg Wemrin

Den 17 januari kastade någon in en sprängladdning på gården till polishuset i Rosengård. Parkerade fordon förstördes och fasaden träffades av splitter, men ingen människa skadades – ren tur enligt Nina Eilenberg Wemrin.
Några dagar senare small det igen. Vid båda tillfällena användes, enligt uppgift från polisen, inte handgranater eller bangers utan någon annan form av sprängmedel.
– Vi kan inte utesluta att också det var riktat mot polisen. Många kollegor tänker att det är ett sätt att maktdemonstrera mot kåren, att visa att man är beredd att fortsätta med sprängandet.

I höstas intervjuade Polistidningen Nina Eilenberg Wemrin med anledning av att Malmöpoliser flyttades från yttre till inre tjänst för att ägna sig åt utredningsarbete. Då motsatte hon sig beslutet. Nu säger hon att vi ser resultatet av prioriteringen.
– Man har satt utredandet framför det brottsförebyggande arbetet på gator och torg. Får vi fortsätta som tidigare kommer vi att kunna kontrollera den här typen av brottslighet. Men det behövs poliser i utredningsverksamheten också, lösningen är fler poliser.

Redan sprängningen av entrén till rättscentrum i Malmö i november 2014 var en ögonöppnare för Skånepolisen. Inga människor kom till skada, men den materiella förödelsen blev omfattande.
Fredrik Persson, huvudskyddsombud i Malmö, befarade att kriminella skulle sänka ribban för sin våldsutövning. Därför krävde han och andra skyddsombud omgående att hela polisverksamheten i Malmö skulle riskbedömas, något som också skedde.
En av de första slutsatserna var att den då nybyggda polisstationen i Rosengård var sårbar mot inkastade föremål. Som en första åtgärd föreslog han att ett så kallat kastskydd skulle installeras.
– Men inställningen från ledningen var att Polisens tillgänglighet och allmänhetens intryck var viktigare än säkerheten.

När Fredrik Persson efter något år återigen krävde ett kastskydd i Rosengård fick han en hänvisning till omorganisationen som svar från ledningen.
– Man menade att ”stängsla in” inte var tidsenligt eftersom polisreformen syftade till att polisen skulle komma närmare invånarna.
Sommaren 2017 inträffade det som det varnats för i säkerhetsanalysen tre år tidigare. Någon kastade in tegelstenar som skadade parkerade bilar på polishusets gård.
– Då sa jag till ledningen att det bara är en tidsfråga innan det handlar om granater, och äntligen fick jag gehör.
Fredrik Persson berättar att polismästare Stefan Sintéus, verksamhetschefen och lokalpolisområdescheferna enades om att ett kastskydd måste installeras så fort som möjligt. Men ingenting hände.
– Otroligt nog fastnar operativa frågor i Polisens interna struktur, ansvariga chefer är helt i händerna på en stödverksamhet som lokalförsörjningsenheten. Skyddsorganisationens rimliga krav viktas mot underhåll på en helt annan plats.

Stefan Sintéus, polismästare i Malmö, säger att han hör till de som inte anser att det går att bygga sig till säkerhet.
– I Belfast vet jag att polisen byggt fort, men i övriga världen har man inte valt att gå den vägen. Det tror jag inte att många i Sverige heller vill.
Men kastskyddet är på väg, påpekar han.
– Den 9 februari får jag ritningarna och stämmer allt görs en beställning.

Hur uppfattar du kritiken om att utredningsarbetet prioriterats för mycket framför yttre tjänst?
– Detta är ett jättesvårt beslut att ta som chef. Men förmår vi inte att leverera ärenden till åklagare så att de kriminella personerna vi har problem med kan lagföras blir det ingen förändring på sikt. Så var det i höstas. Nu är vi nere på 6 000 i balans mot 10 000 för några år sedan och kan börja prioritera om.

Sprängde polisbil

Bangers (som visuellt påminner om stora nyårssmällare) kan ha mycket stor sprängverkan – något som stod klart strax innan jul då motorhuven till en polisbil sprängdes utanför polishuset på Sallerupsvägen i centrala Malmö.
En banger kan innehålla mer sprängmedel än en handgranat. Om någon håller den i handen riskerar hela armen att sprängas av, men värst är tryckvågen som kan orsaka skador på inre organ.
Merparten tillverkas i Italien och säljs via Polen, den vanliga modellen kostar cirka 20 euro styck.

Källa: Nils Norling, Malmöpolisens presstalesman

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst