Annons

Annons

”Det skulle behövas morötter”

23 maj 2018, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Lisa Strömberg och Eva Holmgren Arkivfoto: Emma Eneström

Den arbetsmiljömässiga långbänk som pågått i Dalarna under många år kan närma sig ett avslut. Men underbemanningen är svår att rå på.

Lisa Strömberg och Eva Holmgren Arkivfoto: Emma Eneström

Den arbetsmiljömässiga långbänk som pågått i Dalarna under många år kan närma sig ett avslut. Men underbemanningen är svår att rå på.

I vintras utbetalade Polismyndigheten ett vite om 60 000 kronor efter beslut från Förvaltningsdomstolen. Arbetsmiljöverkets föreläggande om vite var resultatet av en lång process som påbörjades med en anmälan enligt 6:6a redan 2014. Efter att ha vidtagit åtgärder kring flera av de problem som anmälan avsåg, kvarstod framför allt brister i det systematiska arbetsmiljöarbetet.

Enligt huvudskyddsombudet i Dalarna, Rolf Rickmo och HR-chefen i Bergslagen Olov Augrell är läget idag bättre och man tycks vara på god väg med det systematiska arbetsmiljöarbetet.
– Vi kommer att sjösätta en ny skyddsorganisation med skyddskommittéer på lokal nivå som inte funnits i tillräckligt stor utsträckning tidigare, säger Rolf Rickmo.
Däremot menar han att bemanningen alltjämt är ansträngd i Dalarna.
– Men det ligger på regionen att rekrytera upp och även om det inte finns poliser så skulle man ju kunna stötta upp med civil personal för administrativa uppgifter, säger han.
Arbetsmiljöverket har varit på besök ytterligare en gång men ännu inte meddelat om de är nöjda.

När Polistidningen besökte Dalarna inför sommaren 2017 hade semesterplaneringen i Bergslagen gjorts till särskild händelse och oron var stor inför sommaren. Får man tro skyddsombudet och IGV-polisen Lisa Strömberg i Falun, så märker inte personalen någon större förbättring.
– Vi har ju lika mycket evenemang plus att sju av oss 19 i Falun är avsatta till att jobba med AMF (arbete med folkmassa) inför valet, säger hon.
Hon är själv en av de sju och märker bland annat av att nazistiska organisationen NMR:s närvaro i Dalarna genererar en del merarbete.

Eva Holmgren utredare, som svarar som ordförande i Polisförbundet Dalarna då ordinarie är föräldraledig, har en liknande bild.
– Inte är det bättre inte. Man går till jobbet och gör det man ska men folk är uppgivna.
Sommaren tycker hon att man har löst så gott det går och tror att det beror på att man valt att prioritera hårdare.
– Man har nog lärt sig från förra året och tagit höjd för att det ska fungera i hela regionen. Men det finns ju ändå inga marginaler.
Men Eva Holmgren, som själv är utredare, önskar att varje grupp kunde vara mer självgående.
– De flesta gruppchefer har fullt upp med annat och då blir det för lite över till att ta hand om den egna personalen. Det skulle behövas morötter, positiva saker för att få folk att vilja stanna kvar, säger hon.

Olov Augrell, HR-chef i Bergslagen upplever dock att det senaste mötet mellan parterna och Arbetsmiljöverket skedde i en positiv anda och han tycker läget har förbättrat avsevärt mot förra året, då regionen bland annat gjorde särskild händelse av semesterplaneringen.
– I år behöver vi inte det.
Generellt uppfattar han det också som att personalen mår bättre och även om han beskriver det som att man har ett pressat personalläge ser han ljust på framtiden.
– I höst ser jag att Bergslagen kommer att vara fler än samma tid förra året. Hur mycket vågar jag inte säga, men vi kommer inte att vara färre. Vi har också bra resultat och även om jag vill vara försiktig med resultatvisar de två sista mätningarna i regionen att vi går åt rätt håll, säger Olov Augrell.

Läs mer här: Skyddsombud i Dalarna kräver bättre arbetsmiljö, ”Den här sommaren kommer inte bli att leka med”, Avslut kan dröja för rbetsmiljömässig långbänk

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst