Annons
Annons

Den främste förhörs-
ledaren av dem alla

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Trots att de amerikanska förhörsledarna mycket väl kände till Hanns Scharffs förhörsmetoder från sin utbildning så användes inte dessa i det ockuperade Irak.

Trots att de amerikanska förhörsledarna mycket väl kände till Hanns Scharffs förhörsmetoder från sin utbildning så användes inte dessa i det ockuperade Irak.

I stället infördes ”utökade förhörsmetoder”. Fångarna i fängelsesystemet skulle mjukas upp inför förhören. De ställdes i stresspositioner, bands fast i galler, fick inte sova, utsattes för rapmusik där samma låt spelades på hög volym dygnet runt. De skendränktes, utsattes för misshandel, fick hundar bussade på sig, kläddes av nakna och utsattes för sexuell förnedring i olika former. Amerikanarna tillfångatog en irakisk general och visade att de även hade fängslat hans lille son, ett barn, i förhoppning att generalen skulle prata. Det gjorde han inte. Trots ”utökade förhörsmetoder” så klagade underrättelsetjänsten på att förhören inte gav något, vilket resulterade att uppmjukningarna ökade i intensitet. Klagomålen fortsatte. Förhören gav inget.

”Metoden var enkel; att få fången att känna förtroende och känna sig bekväm, att ställa en fråga som han redan visste svaret på och samtidigt få fången att avslöja något nytt.”

Hanns-Joachim Gottlob Scharff, menig soldat i tyska Luftwaffe under andra världskriget, hade en enda arbetsuppgift: Att förhöra tillfångatagna amerikanska piloter. Scharff trodde inte på tortyr av den enkla anledningen att det inte ger något. Därför gick han en helt annan väg. Han skapade en personlig relation till fångarna, något som underlättades av att han pratade flytande engelska. Han tog med de tillfångatagna piloterna på promenader, på bio och på teater och han bjöd dem på sprit.

Metoden var enkel; att få fången att känna förtroende och känna sig bekväm, att ställa en fråga som han redan visste svaret på och samtidigt få fången att avslöja något nytt. Scharff fick på detta sätt piloterna att lämna ut information om flygplan, arbetssätt, vapen och truppsammansättningar – utan att de förstod att de hade avslöjat hemligheter.

Den tillfångatagna piloten Einar Malmstrom berättade att amerikanarna hade stora problem med det tyska stridsflygplanet Messerschmidt 109. Scharff ordnade så att Malmstrom fick flyga det tyska planet. Malmstrom var lyrisk efter flygturen och pladdrade på om allt möjligt. Den tyska underrättelsetjänsten hade bett Scharff att ta reda på varför amerikanska flygplan sköt skurar med bara spårljus. Malmstrom var så exalterad efter sin flygning att han i förbigående nämnde för Scharff att spårljusen innebar att ammunitionen höll på att ta slut och gåtan fick på så sätt sin förklaring.

Scharff gjorde även egna undersökningar. Amerikanska piloter hade flyktdokument och civila kläder. I händelse av att de blev nerskjutna så kunde de byta till civila kläder och använda de förfalskade dokumenten. Scharff upptäckte att piloter från samma regemente hade samma kläder på fotona i de förfalskade dokumenten och kunde på så sätt ta reda på vilka piloter som kom från samma regemente.
Hanns Scharff var den bästa förhörsledaren och kunde få en gråsten att prata. Genom att inge förtroende och uppträda vänligt. Han använde inte hot, trakasserier och tortyr. Eftersom det inte ger något.

Kay Bauer
Utredare
Grova brott, Malmö

Ämnen i artikeln

Detta är en krönika. Åsikterna är skribentens egna.

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst