Annons
Annons

”Jag har inte sett om han vänt ryggen mot mig”

9 september 2019, 00:00

Som att det stack till i hela kroppen. Så beskriver polisen sin rädsla sekunderna innan han och kollegorna skjuter Eric Torell, 20 år, till döds. I dag fortsatte rättegången, i vilken bland annat skjutrapporten kom att ifrågasättas.

Som att det stack till i hela kroppen. Så beskriver polisen sin rädsla sekunderna innan han och kollegorna skjuter Eric Torell. I dag fortsatte rättegången.

Först ut under huvudförhandlingens fjärde dag var Eric Torells mamma.
Hon beskriver sonen som en fredlig person, som gömde sig under ett bord i klassrummet när klasskamraterna blev utåtagerande. Själv trodde han alla om gott.
– Han utgick ifrån att alla var snälla. Han hade ju inte varit med om någonting annat.
Eric Torell hade, enligt mamman, i princip slutat leka med leksaker helt. Hon hade därför nyligen rensat bort det mesta i hans rum.
– Uppenbarligen och olyckligtvis låg den kvar i den där lådan, säger hon om det faktum att leksaksvapnet, trots allt, var kvar.

Under förmiddagen hördes också de båda poliser som avlossade sina tjänstevapen mot Eric Torell och som står åtalade för tjänstefel repektive vållande till annans död. Den tredje polisen som var med vid skjutningen har friats och hördes som vittne under torsdagen.

Den för tjänstefel misstänkte polisen beskriver en situation med knapphändig information. Han beskriver också hur han upplevde ett snabbt växande obehag.
– Jag vet att jag reflekterade över att vi inte hade fått något signalement.
Det hans patrull visste, när de sökte av området, är att där kunde finnas en man med tillgång till tunga vapen. En man som sagt att han ska döda poliser.
Sen får han syn på en person med ett vapen.
– Och jag ser att det inte är en pistol utan det är någonting större än en pistol.
Vid ett tillfälle, sekunderna innan skjutningen, väljer han att korsa det som han uppfattar som personens potentiella skottlinje. Han beskriver att han känner det som att det sticker till i hela kroppen.
– Om han skjuter nu, då slutar det väldigt..då kan jag dö.

Målsägarbiträdet visar sig ha frågor att ställa om ifyllandet av skjutrapprorten, som inte helt stämmer överens om vad polisen sagt i förhör. Polisen säger att han aldrig sett en skjutrapport tidigare och heller inte fått någon utbildning i att skriva en sådan.

Bland annat ska han ha fyllt i att han inte haft tunnelseende under händelsen. Senare har han beskrivit att han hade tunnelseende.
– Jag är givetvis i chock och jag har aldrig sett den här blanketten tidigare, säger han och menar att han faktiskt inte minns vad han fyllde i. Han minns inte ens frågan.

Den polis som står åtalad för vållande till annas död beskriver, mycket kortfattat, vad som hände. Han berättar bland annat att han på sin telefon sett en passbild på den farlige person de tror sig ha att göra med. Han berättar också att han, när han fått syn på Eric Torell,  gjort samma bedömning som kollegan att de hade att göra med en kraftigt beväpnad person.
-Det är ett vapen som är större och eldkraftigare än det vapen som jag har. Och det är inte bra.
– Jag vill minnas att jag skriker polis, men det blir ingen reaktion, han fortsätter att gå emot oss.

Han får frågan hur han uppfattar att den misstänkt farlige personen går, apropå att båda föräldrarna beskrivit Eric Torells gång som avvikande. Men polisen har inte tänkt på att han går på något särskilt sätt. Han ser bara en kraftig person i svart keps och med ett vapen.
– Jag såg aldrig ansiktet, säger han.
En avgörande fråga, knuten till om nödvärnsrätten för poliserna gäller eller inte, är om poliserna noterat att Eric Torell vänt ryggen till. Åklagaren frågar därför om polisen sett att Eric vänt ryggen till.
– Jag har inte sett, om han nu har vänt ryggen mot mig, det har jag inte sett.
Han tillfrågas också om det kan ha gått så snabbt som tre sekuder.
– Jag minns det som att jag sköt mycket fort.
Han säger också att han inte kan säga att han uppfattade hur många skott eller om kollegorna sköt.

Huvudförhandlingen fortsätter under veckan och beräknas avslutas den 16 september.

Läs mer om rättegången här:

”Målet kommer framför allt handla om nödvärnsrätten”

”Inget tydde på att det hade med vårt ärende att göra”

Tre poliser åtalas i Eric-målet

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst