Annons
Annons

Utlandsstyrkan åter öppen för Säpoanställda

Polisen och Säpo har tecknat ett avtal som gör klart att Säpoanställda kan tjänstgöra i Polisens utlandsstyrka igen.
29 oktober 2019, 00:00

Tidigare i år beslutade Polismyndighetens utlandssektion att bara fast anställda inom Polisen ska få tjänstgöra i myndighetens utlandsstyrka. Därmed stängdes dörren för tillsvidareanställda på Säkerhetspolisen. Beslutet kom som en blixt från klar himmel, enligt Mikael Sjöstedt, ordförande för Polisförbundets medlemmar på Säpo.

– Det blev väldigt negativa reaktioner hos oss. De fackliga organisationerna hade inte fått någon förvarning om detta, och vad jag förstod kom det som en överraskning även för ledningsnivån i de båda myndigheterna.

Mikael Sjöstedt lyfte frågan till Polisförbundet centralt och till Säkerhetspolisens HR-avdelning som i sin tur tog upp diskussionen med HR inom Polisen. Nu har HR-cheferna på de båda myndigheterna undertecknat en överenskommelse som ska lösa de juridiska knutarna.

Den innebär att Säpo-medarbetare som antas till utlandsstyrkan får en visstidsanställning vid Polismyndigheten under tjänstgöringstiden. De behåller sin lön från Säpo och får därutöver ett tillägg enligt samma modell som andra i utlandsstyrkan.

– Det kommer alltså att fungera på samma sätt som det gjorde tidigare, och det är positivt både för våra medlemmar och för utlandsstyrkan. Vi har kompetens när det gäller säkerhetstjänst som efterfrågas av både EU och FN, säger Mikael Sjöstedt.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst