ANNONS:

ANNONS:

 

Ordförandeord

När det man längtat till inte blir som man tänkt sig

Lena Nitz, ordförande

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 3. Den delas ut i juni till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 
 
 

 
 

Arkiv

Polislegitimation blir mer anonym

Publicerad 2019-11-11

Inrikesminister Mikael Damberg. Foto: Emma Eneström.

Aktuellt Regeringen tänker ta bort kravet på personnummer och fullständigt namn i polislegitimationen och andra tjänstekort.
– Det är min ambition att vi ska ha de nya reglerna på plats i början av nästa år, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) till Polistidningen.

Både Polismyndigheten och Polisförbundet har legat på regeringen om att göra myndigheters tjänstekort mer anonyma. Bakgrunden är en oro för att poliser och andra myndighetsanställda ska kartläggas av kriminella och utsättas för påtryckningar.

Enligt Polisen förekommer det att tjänstekort blir fotograferade och att anställdas personliga uppgifter på så sätt hamnar i kriminellas händer. Personnummer kan till exempel användas för att få fram uppgifter om bostadsadress, taxering, civilstånd och betalningsanmärkningar.

Foto: Per Hagström

Polismyndigheten har föreslagit regeringen att kravet på personnummer och fullständigt namn i tjänstekort ska slopas. Inrikesminister Mikael Damberg säger till Polistidningen att han tänker gå myndigheten till mötes.
– Vi har lyssnat på rikspolischefen och Polisförbundet och tycker att det här är ett viktigt steg att ta. Förslaget har varit ute på remiss och min ambition är att vi ska ha de nya reglerna på plats i början av nästa år.

nuvarande regel om tjänstekort

”Ett tjänstekort ska innehålla uppgift om innehavarens fullständiga namn, personnummer och tjänst eller uppdrag…”

Källa: 4 § förordningen om tjänstekort.

Skyddet för poliser måste vägas mot allmänhetens intresse av att kunna identifiera myndighetsutövare. Hur har du resonerat där?
– Jag tycker att de här förslagen är balanserade, och fungerar så att man också ska kunna ta reda på vem som har utövat myndighet. Men en polis i yttre tjänst ska inte behöva sätta upp sitt personnummer i ansiktet på alla människor.

Polisförbundet vill gå längre och även anonymisera anmälningar och annan dokumentation som poliser upprättar i tjänsten. Tanken är att polisers namn ska kunna ersättas med ett tjänstenummer i dessa dokument. Men det är inget som Mikael Damberg har tagit ställning till.
– Jag är öppen för att titta på det, men det är mer komplicerat. Det är en grundläggande princip i Myndighetssverige att man alltid ska kunna få veta vem som har fattat ett beslut.
Regeringen har inte heller fått in något förslag från rikspolischefen i den frågan.
– Jag tror inte att det skulle vara lika lätt att hitta en väg framåt, men jag är beredd att titta på det om rikspolischefen kommer med ett förslag, säger Mikael Damberg.