Annons

Annons

Nya löner dröjer

Det verkar som att flera regioner kommer att behöva gå över tiden i löneförhandlingarna. Flera av Polisförbundets förhandlingsansvariga säger sig prioritera kvalité i avtalet framför att bli klara i tid.
9 december 2019, 00:00

I två förbundsregioner, Öst och Mitt är lönerna förhandlade och klara. Poliserna får därmed sina nya löner i december respektive januari. Men övriga kan få svårt att hinna med tidsgränsen, som är satt till den sista januari. Dröjer det längre än så behöver de begära anstånd av de nationella parterna. Drar det ut för mycket på tiden riskerar man att hamna i lönenämnd.

Polistidningen har ringt runt till de förbundsregioner som ännu inte tecknat avtal. I Bergslagen kom man i mitten av november överens om direktiv för lönerna, vilket är ett viktigt första steg för att nå avtal.

– Nu har man till den 18 december på sig att ha lönesättande samtal och sätta löner, säger Robert Pettersson, förhandlingsansvarig på Polisförbundet där.

Han säger att man har man anpassat sig till de nationella direktiven. Förhandlingarna ska också ha skett i ett positivt samtalsklimat. Men han tillägger att kåren fortfarande är i behov av ett lönelyft.

Förhoppningarna är, enligt Robert Pettersson, att avtal kommer att vara klart inom den angivna tidsgränsen sista januari och att poliserna i Bergslagen ska få sina nya löner i februari.

På Nationella avdelningar har man flera avtalsparter. Här är man, enligt förhandlingsansvarig Peter Frisell, halvfärdig. Noa och likaså särskilda utredningar är klara. Förhandlingar på övriga avdelningar inleds idag, måndag.

– Vi borde kunna klara tidsramen för dem, säger Peter Frisell.

Det som återstår helt är HR, där man har begärt in nationellt stöd och inte har direktiven klara.Enligt Peter Frisell är den springande punkten här polislärarnas löner.

I förbundsregion Stockholm har man också begärt nationellt stöd och enligt Andreas Strand, förhandlingsansvarig där, befinner man sig i ett avgörande skede av förhandlingarna. Men han har svårt att se hur de ska klara löneförhandlingen utan att begära mer tid.

Inte heller i region Nord kommer man kunna knyta ihop säcken helt före helgerna.

– Jag har inget uppdrag att leka jultomte, säger ordföranden i region Nord, Johan Claesson, när han får frågan om hur de ligger till i tid.

Facket och arbetsgivaren har, enligt honom, haft bra samtal.

– Det har dykt upp någon principfråga men jag tror att vi kommer att ha ett direktiv klart snart.

I förbundsregion Väst finns också några frågor kvar att lösa ut innan lönesättandet kan dra igång. Där bidrar bland annat den nationella händelsen Rimfrost till svårigheter med att få arbetsgivarsidan till förhandlingsbordet.

– Men målbilden är att vara klara med direktivet till helgerna, säger förhandlingsansvarig Fredrik Rudbäck.

Däremot kommer man inte vara färdiga med löneavtalet före sista januari.

I förbundsregion Syd vill man i nuläget inte lämna några kommentarer.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst