Annons
Annons

Distansutbildningen drar

611 av de 651 antagna har tackat ja till en plats på polisutbildningen. Om en vecka startar terminen. (uppdaterad)
13 januari 2020, 00:00

Enligt de senaste aktuella siffrorna har 611 personer tackat ja till de 1020 platser Polismyndigheten beställt av de fem lärosätena. Flest vakanser får Växjö. Där lämnas 169 platser på campus tomma. Det innebär att endast cirka 30 procent av campusplatserna är belagda. Distansplatserna däremot är i princip fyllda.

Störst andel tomma platser har Umeå, 134 platser av 175. De femtio distansplatserna är i princip fulla, men en knapp fjärdedel mot vad Polismyndigheten tänkt sig kommer att gå på campus. Enligt polisutbildningen i Umeås föreståndare Daniel Skog kommer vakanserna inte orsaka några större problem för skolan. Studenterna är inte färre än vad man har haft tidigare, menar han.

– Vi hade en stor beställning också vårterminen 2017. Då hade vi en tuff situation att bromsa. Efter det blev vi mer försiktiga och vi har inte rekryterat för att ha fler studenter utan kan behålla alla lärare, säger han.

Daniel Skog säger också att det faktum att många institutioner samarbetar kring polisutbildningen gör det hela mer flexibelt.

– Hela smällen landar inte på samma institution.
Inför framtiden vill Daniel Skog att man ska diskutera om man ska erbjuda fler platser på distans, då alla de platserna är tillsatta. Men det tror han inte är hela lösningen.

En stor utmaning för Umeå menar han är det geografiska läget. Han har, bland annat, framfört önskemål om att det ska vara möjligt att göra antagningstesterna längre norrut än i Stockholm.

– Nu får man ju visserligen resa och boende betalt, men det är en sak som vore bra. Men vi behöver kanske också marknadsföra oss lite bättre.

Att Växjö har så många tomma platser kan förklaras med konkurrensen från Malmö och Borås. Även där är distansplatserna, i stort sett, fyllda. Borås är det enda lärosäte som fyllt samtliga platser på campus. Där fanns bara 72 platser på campus och lika många på distans.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst