Dryg tredjedel av platserna tomma

651 studenter av 17 498 sökande har antagits till vårens polisutbildning. Därmed gapar 369 platser tomma. – Man fokuserar på fel saker, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz.
13 december 2019, 00:00

Inför höstterminen 2019 antogs 939 personer, och inför vårterminen för ett år sedan antogs 771 studenter. Enligt Mattias Dejke, Polismyndighetens nationella samordnare för tillväxt 2024, har redan flera åtgärder vidtagits för att siffrorna ska vända uppåt. En av dem är den nya antagningsprocessen som gäller från januari, där man ska kunna söka när som helst under året och tiden mellan ansökan och besked ska kortas från 30 veckor till 30 dagar.

– Vi behöver också, bland annat, ha en närmare dialog med de som söker och vara mer tydliga med vad som krävs, säger han till Polistidningen.

Han nämner en träningsapp som Försvarsmakten tillhandahåller för sina potentiella rekryter och som är anpassad efter antagningens krav.

Mattias Dejke bedömer att man fortfarande kan nå målet med 10 000 fler polisanställda från 2016 till 2024 och menar att man ligger i fas, men nu ska sätta sig ner med rekryteringsmyndigheten och analysera varför man inte fyllt platserna den här gången.

Enligt Polismyndigheten planerar man också att fördubbla antalet platser på den funktionsinriktade polisutbildningen, för civilanställda. I dag har den 48 platser.

Polisförbundets ordförande Lena Nitz tycker att en proffsig rekryteringsprocess är viktig att få till, och att det låter bra med en dialog med de sökande. Men för att få rätt personer att söka anser hon att Polismyndigheten fokuserar på fel saker.

– Man behöver höja statusen på yrket. Och för att göra det behöver man få upp lönerna och få till en akademisk examen. Det ska inte kännas som en återvändsgränd att välja polisutbildningen och polisyrket.

Lena Nitz menar att de som håller måttet för polisutbildningen i dag i för stor utsträckning väljer andra yrken.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst