Polistidningen har tidigare skrivit om Anki Martinsson som skadade sitt knä under en lektion på polisutbildningen i Växjö 2015. Skadan var inte värre än att hon kunde fullgöra utbildningen, inklusive aspiranten. Det återstår bara ett moment: löptestet beep. Hon har gjort flera försök, men knäskadan har satt stopp varje gång. Utan ett godkänt resultat på beep utfärdar Linnéuniversitet inte något utbildningsbevis för henne.
Anki Martinsson jobbar i dag som civil utredare inom Polisen, men har inte släppt tanken på att bli polis.
– Det är väldigt tråkigt att det har blivit så här och jag har inte mått så bra under tiden, men jag vet att jag har rätten på min sida och kommer inte att ge upp, säger hon.
Nu har Polisförbundet tagit sig an hennes fall och kontaktat både Linnéuniversitetet och Polismyndigheten. Förbundet yrkar att Anki Martinsson ska få sin polisexamen och anställas som polis, annars ”kan rättsliga åtgärder komma att vidtagas”, som det står i breven.
Polisförbundets jurist Jonas Wiberg tycker inte att Linnéuniversitetet har rätt att kräva ett godkänt beep-test av Anki Martinsson.
– Kravet på funktionell löpförmåga är något de har hittat på själva. Om det ska finnas ett sådant krav måste utbildningens uppdragsgivare, det vill säga Polismyndigheten, förtydliga det, säger han.
Tycker inte Polisförbundet att man måste kunna springa för att jobba i yttre tjänst?
– Jo, självklart. Och i det här fallet har hon gjort sin aspiranttjänstgöring efter knäskadan och visat att hon klarar det.
Men just löpförmågan kanske inte sattes på prov under aspiranten?
– Det vet vi inte. Om knäskadan hindrade henne från att delta i vissa insatser under aspiranten tycker jag att det ligger på lärosätet och Polismyndigheten att visa det.
så funkar testerna
Beep – Springa fram och tillbaka mellan två punkter med snabbare och snabbare intervaller.
Ergometer – Cykla på en testcykel där belastningen ökar gradvis tills personen inte orkar cykla mer.
Utbildningsplanen för polisprogrammet säger bara att lärosätet ska ”säkerställa att polisstudenten uppfyller minst antagningskraven till utbildningen”. Tidigare fick de sökande göra ett löptest vid antagningen, men det togs bort i samband med att Rekryteringsmyndigheten tog över prövningen. Numera testas de sökandes kondition i en så kallad ergometercykel.
I höstas lät Polisförbundet Anki Martinsson genomföra ett motsvarande cykeltest vid Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH. Det klarade hon med godkänt resultat, och förbundet menar att hon därmed har bevisat att hon fortfarande ”uppfyller minst antagningskraven”.
Men Linnéuniversitet nöjer sig inte med det testet. I ett skriftligt svar till Polisförbundet står lärosätet fast vid kravet att Anki Martinsson måste genomföra beep för att bli godkänd på utbildningen. Att en polisstudent ska ha minst samma fysiska förmåga som vid antagningen hindrar inte att lärosätet ställer högre krav än så.
Lärosätet passar bollen vidare till sin uppdragsgivare: ”Om Polismyndigheten inte anser att en nyutbildad polis behöver ha en funktionell löpning kommer vi att ersätta kravet på beep-test med ett test som bara mäter syreupptagningsförmåga”. Men då krävs ett otvetydigt besked från Polismyndigheten i den frågan, anser lärosätet.
Polismyndigheten å sin sida avfärdar fackets yrkande om att Anki Martinsson ska anställas som polis. Det går inte så länge hon inte är godkänd på polisprogrammet, enligt myndigheten.
Polisförbundets Jonas Wiberg säger att det inte är klart vad som blir förbundets nästa steg i tvisten.
– Om det inte löser sig förhandlingsvägen får vi se vilka åtgärder som kan komma att vidtagas.