ANNONS:

ANNONS:

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 1. Den delas ut i februari till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 
 
 
 

 
 

Arkiv

Corona stoppar svettigt cykeltest

Publicerad 2020-04-01

Test på ergometercykel. Foto: Totalförsvarets rekryteringsmyndighet/Viktor Gårdsjö

Aktuellt När prövningen till polisutbildningen återupptas kommer de sökande slippa konditionstestet på cykel. Risken för smittspridning är för stor under det momentet, bedömer Rekryteringsmyndigheten.

För närvarande ligger prövningen till polisutbildningen nere, men planen är att dra igång igen den 20 april om coronaläget tillåter. Klart är att prövningen kommer att se annorlunda ut när den återupptas. Covid-19 har fått Rekryteringsmyndigheten att besluta om ett alternativt förfarande.

Främsta skillnaden är att konditionstestet på cykel utgår, på grund av risk för smittspridning.
– Risken ökar när man svettas och då kan man smitta både andra prövande och våra medarbetare, säger Marinette Nyh Radebo, kommunikationschef på Rekryteringsmyndigheten.

Hur ska ni kolla om de sökande har tillräcklig kondition för att bli poliser?
– Vi kontrollerar att de har ett BMI inom gränsvärdet och anses fullt friska i den medicinska bedömningen. Då räknar vi med att de har förutsättningar att träna upp sig till bra kondition. Det är också något som lärosätena följer upp under utbildningen.

Den nya ordningen i samband med covid-19 innebär alltså att de sökande inte behöver utföra cykeltestet. I stället tilldelas de ett skattat värde om 5, vilket är ett godkänt resultat. Ingen underkänns på testet.

I avsaknad av ett cykeltest kommer Rekryteringsmyndigheten i stället vara lite tuffare i den medicinska bedömningen. Myndigheten skriver att man ”hellre kommer att fälla än fria” i den delen. Testet av muskelstyrka i den så kallade Isokai-maskinen kommer att göras som vanligt.

De senaste tre ansökningsomgångarna har mellan 10 och 20 procent av dem som gjorde cykeltestet underkänts.