Annons
Annons

Corona stoppar svettigt cykeltest

När prövningen till polisutbildningen återupptas kommer de sökande slippa konditionstestet på cykel. Risken för smittspridning är för stor under det momentet, bedömer Rekryteringsmyndigheten.
1 april 2020, 00:00

För närvarande ligger prövningen till polisutbildningen nere, men planen är att dra igång igen den 20 april om coronaläget tillåter. Klart är att prövningen kommer att se annorlunda ut när den återupptas. Covid-19 har fått Rekryteringsmyndigheten att besluta om ett alternativt förfarande.

Främsta skillnaden är att konditionstestet på cykel utgår, på grund av risk för smittspridning.

– Risken ökar när man svettas och då kan man smitta både andra prövande och våra medarbetare, säger Marinette Nyh Radebo, kommunikationschef på Rekryteringsmyndigheten.

Hur ska ni kolla om de sökande har tillräcklig kondition för att bli poliser?
– Vi kontrollerar att de har ett BMI inom gränsvärdet och anses fullt friska i den medicinska bedömningen. Då räknar vi med att de har förutsättningar att träna upp sig till bra kondition. Det är också något som lärosätena följer upp under utbildningen.

Den nya ordningen i samband med covid-19 innebär alltså att de sökande inte behöver utföra cykeltestet. I stället tilldelas de ett skattat värde om 5, vilket är ett godkänt resultat. Ingen underkänns på testet.

I avsaknad av ett cykeltest kommer Rekryteringsmyndigheten i stället vara lite tuffare i den medicinska bedömningen. Myndigheten skriver att man ”hellre kommer att fälla än fria” i den delen. Testet av muskelstyrka i den så kallade Isokai-maskinen kommer att göras som vanligt.

De senaste tre ansökningsomgångarna har mellan 10 och 20 procent av dem som gjorde cykeltestet underkänts.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst