Annons
Annons

Dagbok från digital demokrati

Dötrist eller alldeles underbart? Polisförbundet hade kongress över nätet. Vi åkte till Växjö, Tjureda och Tällberg för att följa Annelie, Hanna och delegation Bergslagen under kongressdagarna.
Dötrist eller alldeles underbart? Polisförbundet hade kongress över nätet. Vi åkte till Växjö, Tjureda och Tällberg för att följa Annelie, Hanna och delegation Bergslagen under kongressdagarna.

Tisdag 22 september

09:05 TJUREDA
Hanna Hansson Fransson bor i ett rött hus med vita knutar ett stenkast från kyrkan i den lilla byn Tjureda norr om Växjö. Den här morgonen har hon dragit på sig Polisförbundets mörkblå pikétröja, stuckit fötterna i ett par fårskinnstofflor och tagit plats på hemmakontoret.

Ute i trädgården lyser solen på äppelträden. Men Hanna hinner inte njuta av utsikten. Hon bläddrar frenetiskt i en lista över de 86 motioner som ska behandlas under dagens tematorg. Ibland lyfter hon blicken för att skrolla på någon av sina tre skärmar.
– På den här datorn kör jag Zoom och Voteit, förklarar hon.

Voteit är systemet som ombuden använder för att rösta under kongressen.
– Och så har jag Jabber på en annan dator så att jag kan ha videomöten med de andra ombuden från Syd. På en vanlig kongress kan man ju snacka ihop sig under fikapauserna, men det går ju inte nu.

Det är en jävla tur att vi har den här chattgruppen för ibland måste man ändra sig snabbt.

10:10 TJUREDA
Valspråket för Polisförbundets digitala kongress är ”Tillsammans – var för sig”. Alla måste hjälpa till att hålla avstånd under pandemin och enligt uppgift ska tekniken fungera bättre om man sitter ensam på sin kammare. Men Hanna noterar att ombuden i en av regionerna har trotsat påbuden uppifrån.

– De sitter tillsammans. Det fick man ju inte göra, utbrister hon.
Ombuden i Syd är utspridda över hela regionen. Men för att visa upp en enad front har de tagit fram en gemensam bakgrund i mötesappen Zoom. Bakom varje ombud syns Polisförbundets logga med tillägget ”region Syd”.

11:40 TJUREDA
Pling, pling, pling. Det blir stressigt för Hanna när inläggen rasar in i region Syds chattgrupp. Det finns flera motioner om klädbidrag. En gäller alla som jobbar i civila kläder, en annan är begränsad till spanare. Ombuden bestämmer sig för att rösta för den bredare varianten.

– Det är en jävla tur att vi har den här chattgruppen för ibland måste man ändra sig snabbt, konstaterar Hanna.

Anette Rissveds och Eva Holmgren spenderar kongressen på en soffa i Tällberg. Foto: Ulf Palm

16:10 TÄLLBERG
Talarlistan är precis tom på tematorget som behandlar det yrkes- och kriminalpolitiska programmet. Upp ur en gnisslande soffa av chesterfieldmodell, med hisnande vackra Siljan utanför fönstret, vecklar Eva Holmgren och Anette Rissveds ut sig efter en lång dag bland kaffekoppar och skärmar. Där har de suttit med varsin lur från samma headset i örat.
– Det har gått riktigt bra, säger Eva som är ombud från förbundsområde Dalarna, om den första dagen av digitalt kongressarbete.

Hela förbundsregion Bergslagen har, i motsats till region Syd, valt att trotsa uppmaningar om att vara tillsammans var och en för sig. De har valt att samlas på Hotell Dalecarlia. Åtta kongressombud som alla sitter i regionstyrelsen och ett gäng åhörare. Också nationella huvudskyddsombudet Patrik Danielsson, som tillhör region Bergslagen och även förbundsstyrelsen, är på plats. Eva är den enda av Bergslagens ombud som är kvinna. Anette, som är huvudskyddsombud, är med som åhörare. Men Bergslagen är inget gubbvälde för det, menar Eva och Anette.
– Det har bara blivit så. Snarare tycker jag alla här känns väldigt öppna och tillåtande. Jag tycker inte så mycket om att tala om kön, säger Eva.

Vi kanske inte ska sitta alla åtta i samma rum.

22:00 TÄLLBERG
Middagen är precis uppäten. Gänget från Bergslagen för diskussioner om hur de ska hålla avstånden under morgondagen, när kongressen öppnas formellt.
– Vi kanske inte ska sitta alla åtta i samma rum, säger Bergslagens ordförande Per Andreasson.

Men ni sitter ju tillsammans nu, vid middagsbordet?
– Vi vill ju ändå uppträda föredömligt.
Eva erbjuder sig att sitta i chesterfieldsoffan med Anette även under morgondagen.

Annelie Larsson har kallat in systerdottern för att passa valpen Zacke när hon koncentrerar sig på kongressen. Foto: Jonas Ljungdahl

Onsdag 23 september

07:30 VÄXJÖ
Tre månader gamla jaktlabradoren Zacke sladdar runt på parkettgolvet i hallen hemma hos Annelie Larsson. Hon har kallat in sin systerdotter som hundvakt för att kunna koncentrera sig på kongressandet.
– Han bits en del, säger Annelie och lämnar över ett par tjocka gummihandskar och ett ”extra gott ben” om det blir kris.

Nu återstår bara att få iväg barnen till skolan. Sedan räknar Annelie med en utmattande dag framför datorn.
– Jag var helt koko i huvudet i går kväll när vi hade gått igenom alla motioner.

Så vi samordnar oss för att få maximalt genomslag när vi röstar i de frågor som är viktiga för regionen, men självklart också för alla Polisförbundets medlemmar.

En stor del av ett kongressombuds arbete ligger i att samordna sig med övriga ombud från samma region.
– Jag representerar ju alla medlemmar i regionen, inte bara de i mitt förbundsområde. Så vi samordnar oss för att få maximalt genomslag när vi röstar i de frågor som är viktiga för regionen, men självklart också för alla Polisförbundets medlemmar.

Kongressdeltagarna från Bergslagen har delat upp sig på två olika konferensrum för att kunna hålla avstånden på coronamässigt vis. Här syns Robert Pettersson, Tommy Andersson och Patrik Danielsson. Foto: Ulf Palm

11:05 TÄLLBERG
Det ligger en tung dimma över Siljan den här förmiddagen. Och kongressen går lite trögt. En diger talarlista betas av. Man har inte ens börjat med de nya motionerna utan diskuterar motioner som bifallits vid tidigare kongresser. Motioner som förbundsstyrelsen anser har omhändertagits, men där deltagare på olika punkter anser att det finns saker kvar att göra. Plötsligt kastas ett stort antal deltagare ut ur Zoom.

Hela kongressen riskerar ju att stanna upp.

Teknikstrul och sedan fortsatta synpunkter på hur de gamla motionerna har hanterats gör att när klockan slår lunch, vid 12, så är man ännu inte igenom punkten. Nationella huvudskyddsombudet Patrik Danielsson menar att problemet med motionerna från tidigare kongresser växer och slukar tid och att man kanske måste fundera på ett annat upplägg.
– Om man inte tycker att en fråga är omhändertagen tycker jag nog det är bättre om man skriver en ny motion. Hela kongressen riskerar ju att stanna upp.

11:30 TJUREDA
I högen av tidigare beviljade motioner finns en som handlar om att utreda skadlig strålning från Rakel. Förbundsstyrelsen vill att motionen ska ses som åtgärdad eftersom mätningarna är gjorda och resultatet har redovisats i en rapport.

Det är så många medlemmar som hör av sig till mig med sin oro och frågor kring strålning.

Men Hanna tillhör dem som hade förväntat sig mer.
– Det är så många medlemmar som hör av sig till mig med sin oro och frågor kring strålning. Förbundet har lagt mycket tid och pengar på att låta en forskare göra den här undersökningen. Resultatet är kanske lite svårförståeligt, men det måste kunna användas till någonting.

Torsdag 24 september

09:03 TÄLLBERG
– Hör ni mig? Hallå, hallå. Jag försöker. Hör ni mig nu? God morgon.

Polisförbundet Dalarnas ordförande Magnus Rosenback intervjuas från den studio Polisförbundet riggat i Stockholm, av kollegan Nadim Ghazale.

Det har varit mycket upprepning och jag tycker vi ska vara relevanta och sakliga.

Magnus passar på att slå ett slag för att hålla debatten kort och inte prata i onödan.
– Bra Magnus! utbrister Eva i chesterfieldsoffan.
– Det har varit mycket upprepning och jag tycker vi ska vara relevanta och sakliga, säger Magnus efteråt.

Magnus Rosenback, ordförande Polisförbundet Dalarna. Foto: Ulf Palm

10:15 TÄLLBERG
Motion 83 kommer upp på dagordningen. Den vill att Polisförbundet ska verka för lönetillägg i svårrekryterade områden. Region Bergslagen har många områden dit det är svårt att rekrytera personal.

Magnus har under middagen kvällen innan pratat om Sälen, som vill ha fler poliser men har för dyra boenden för att poliser ska ha råd att bo där. Dock håller Bergslagen med förbundsstyrelsen som anser att lönetillägg är fel väg att gå. De kommer överens om att rösta för att motionen ska besvaras. Kongressen går dock emot förbundsstyrelsen och röstar bifall.

14:29 TJUREDA
Hanna har just förlorat en omröstning i en av sina hjärtefrågor. Den handlar om kollegor som lever under hot och måste skaffa sig skyddade uppgifter, vilket kan leda till merkostnader av olika slag.

– Jag tycker att förbundet ska driva att arbetsgivaren ska stå för de kostnaderna, men vi fick inte med oss kongressen på det. Det är riktigt tråkigt. Vi får skriva en bättre motion nästa gång.

15:55 TÄLLBERG
Bergslagens ordförande Per Andreasson lägger sig på golvet en stund för att räta ut ryggen. Kort paus.

Foto: Emma Eneström
Och vi ska besluta om en budget på flera miljoner. En liten reflektion jag har är att det är lite märkligt att den ligger på slutet.

16:11 TÄLLBERG
Knappt 20 minuter kvar tills alla omröstningar ska vara klara. Robert Pettersson, kongressombud från Örebro, konstaterar att det ännu är många frågor kvar.

– Och vi ska besluta om en budget på flera miljoner. En liten reflektion jag har är att det är lite märkligt att den ligger på slutet.

På kongressen 2022 hoppas jag vi kan mötas utan skärmar mellan oss.

17:13 STOCKHOLM
Sluttiden flyttas fram för att få plats med alla frågor. Nu är statsminister Stefan Löfven med på länk, tackar svensk polis och säger att det krävs något särskilt av en människa som väljer att bli polis. Sen tar Polisförbundets ordförande Lena Nitz över ordet i studion i Stockholm.
– Bra jobbat allihop. På kongressen 2022 hoppas jag vi kan mötas utan skärmar mellan oss. Återigen stort tack allihop. Härmed förklarar jag Polisförbundets kongress 2020 för avslutad.

17:17 SVERIGE
17 minuter efter sluttid loggar ombuden ut.

På plats i Växjö/Tjureda, reporter Per Hagström, i Tällberg reporter Emma Eneström, i Stockholm chefredaktör Linnéa Klint.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser