Annons
Annons

”Sluta leka amatörpsykologer”

”Min uppmaning till Nils och de han diskuterar dessa frågor med är att sluta leka amatörpsykologer”, skriver Håkan Sörensson i en replik till en insändare.

Replik

Jag läste Nils Gustavssons, aspirantansvarig i polisområde Örebro, insändare om att psykologintervjun är tveksamt som sållningsinstrument till polisutbildningen (med rubriken ”Psykologintervjun tveksamt sållningsintrument”, reds anm).

Han skrev i början av sin text att han inte är psykolog och att han inte skulle ha synpunkter på deras arbete. När man fortsatte läsa det han skrev verkade han som en expert på adhd och psykiska sjukdomstillstånd.

Jag uppfattar det som att Nils anser att om en sökandes föräldrar är poliser är man kvalificerad att bli polis. Norrmannen och mördaren Breiviks pappa var diplomat och om man skulle resonera som Nils torde Breivik ha utgjort ett bra material för en diplomatkarriär.

Nils skriver att det finns de som blivit uppmuntrade av grannar och vänner att söka polisutbildningen, men som inte blivit godkända av
psykologen.

Nils tycker att en polisanställd är bättre än en psykolog att bedöma hur lämplig en person är att bli polis. Om till exempel psykologen avstyrker en person från att gå vidare i processen då skulle till exempel Nils kunna överpröva den bedömningen.

Nils gör en överprövning och då får vi kanske en svensk Breivik anställd

Låt oss tänka att Nils fastnar för en som gillar uniformer och vapen. Med gedigen släkt. Psykologen avstyrker. Jag misstänker att psykologen inte tänker gå närmare in på varför för att psykologens samtal är under sekretess. Nils gör en överprövning och då får vi kanske en svensk Breivik anställd.

Vad jag känner till anställer inte svenska försvaret de som vill bli soldater om de har diagnosen adhd. Jag har svårt att se att polisen skulle göra på ett annat sätt. Jag mönstrade 1979 och redan då lät Försvarsmakten de blivande beväringarna träffa en psykolog. Jag undrar vem mer än Nils som påstår att adhd är en folksjukdom?

Om man lidit av psykisk ohälsa anser Nils att man inte ska vara diskvalificerad att bli polis. Han sätter gränsen mellan öppen vård och sluten vård. Det är en mycket märklig uppfattning från en som inte är psykiatriker eller psykolog.

Det finns galenpannor runt om i Sverige som är intelligenta och har fina släktingar och goda grannar, men som är fullständigt dumma i huvudet

Min uppmaning till Nils och de han diskuterar dessa frågor med är att sluta leka amatörpsykologer. Det finns galenpannor runt om i Sverige som är intelligenta och har fina släktingar och goda grannar, men som är fullständigt dumma i huvudet. Det är sannolikt lättare för dem att lura Nils än en psykolog. En psykologs utbildning är sex år innan man blir legitimerad.

Håkan Sörensson
Krimjouren Örebro
SVAR PÅ REPLIK

Synd att du valt att feltolka mig. Jag tror att samtal med psykolog är en bra grund, men att en avslutningsbedömning från en polis som tittar på helhetsbilden från alla tester väger tyngre.

Psykisk ohälsa är så vanligt förekommande att Folkhälsomyndigheten, FHM, menar att det kan ses som en folkhälsosjukdom. Att någonting som har sådant stort spektrum, och är så utbrett, ska omöjliggöra att bli polis känns för mig fel.

Skönt att världen utvecklats sen dess, eller hur?

FHM menar också att NP-diagnoser (som adhd är) kan ses som en folkhälsosjukdom. På tal om det. Norska försvaret har öppnat för adhd, och i Sverige lyftes samma fråga förra året. Fram tills året som du mönstrade sågs även homosexualitet som en sjukdom och ett hinder för att göra lumpen. Skönt att världen utvecklats sen dess, eller hur?

Nils Gustavsson
Aspirantansvarig polisområde Örebro

Ämnen i artikeln

Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst