ANNONS:

ANNONS:

 
 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 6. Den delas ut i december till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 
 
 

 
 

Arkiv

Västra riksdagshuset. Foto: Melker Dahlstrand/Sveriges riksdag.

1 100 fler poliser missvisande uttalande

Publicerad 2020-11-27

Aktuellt I Aktuellt tidigare i år sa inrikesminister Mikael Damberg att polisen stärkts med 1 100 fler poliser. Det var missvisande, menar Konstitutionsutskottet.

Konstitutionsutskottet, KU, är utskottet som granskar regeringen. I går presenterade man sin årliga granskning. Utskottet har behandlat 30 anmälningar från riksdagsledamöter och ytterligare några frågor som man tittat på, på eget initiativ.

Så granskar KU regeringen

KU kontrollerar att regeringen följer reglerna för regeringsarbetet.

KU:s granskning bygger bland annat på riksdagsledamöternas anmälningar.

I tolv granskningar har det förekommit brister. En granskning rör ett uttalande av inrikesminister Mikael Damberg (S) i SVT:s Aktuellt 21 januari, om ökningen av antalet poliser.

Enligt KU-anmälan, som lämnades in 23 januari av riksdagsledamot Johan Forsell (M), sa ministern följande:

”Det vi gör på lite längre sikt, det är att vi stärker polisen, med förra året 1 100 fler poliser, 50 procent fler kameror uppe på platser som verkligen kan göra skillnad, men också skärpa straffen för inte minst de här brotten som har med sprängmedel att göra.”

Det statistiska underlag som låg till grund för uttalandet visar att det under 2019 nyanställdes 1 109 poliser som under det året examinerats från polisutbildningen. Dock var nettoökningen under året med hänsyn till Polismyndighetens personalomsättning klart mindre.

Därför anser KU att ”det får sägas vara missvisande att, som Mikael Damberg gjorde, hänvisa till att polisen stärkts med många fler poliser.”