Annons
Annons

1 100 fler poliser missvisande uttalande

I Aktuellt tidigare i år sa inrikesminister Mikael Damberg att polisen stärkts med 1 100 fler poliser. Det var missvisande, menar Konstitutionsutskottet.
27 november 2020, 16:10

Konstitutionsutskottet, KU, är utskottet som granskar regeringen. I går presenterade man sin årliga granskning. Utskottet har behandlat 30 anmälningar från riksdagsledamöter och ytterligare några frågor som man tittat på, på eget initiativ.

Så granskar KU regeringen

KU kontrollerar att regeringen följer reglerna för regeringsarbetet.

KU:s granskning bygger bland annat på riksdagsledamöternas anmälningar.

I tolv granskningar har det förekommit brister. En granskning rör ett uttalande av inrikesminister Mikael Damberg (S) i SVT:s Aktuellt 21 januari, om ökningen av antalet poliser.

Enligt KU-anmälan, som lämnades in 23 januari av riksdagsledamot Johan Forsell (M), sa ministern följande:

”Det vi gör på lite längre sikt, det är att vi stärker polisen, med förra året 1 100 fler poliser, 50 procent fler kameror uppe på platser som verkligen kan göra skillnad, men också skärpa straffen för inte minst de här brotten som har med sprängmedel att göra.”

Det statistiska underlag som låg till grund för uttalandet visar att det under 2019 nyanställdes 1 109 poliser som under det året examinerats från polisutbildningen. Dock var nettoökningen under året med hänsyn till Polismyndighetens personalomsättning klart mindre.

Därför anser KU att ”det får sägas vara missvisande att, som Mikael Damberg gjorde, hänvisa till att polisen stärkts med många fler poliser.”

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst