Annons
Annons

”Kan leda till att fler orkar jobba ute”

Först ut att permanenta pilotmodellen med fast lista är Helsingborg. Det ger en veckoarbetstid på 34 timmar.
14 december 2020, 08:19

Lokalpolisområde Helsingborg är ett av åtta områden som är med i Polisens pilotprojekt som testar en ny schemamodell, den så kallade 8+2-modellen. Sedan hösten 2018 har 80 procent av områdets ingripandepoliser gått på ett fast treskiftsschema. 20 procent på periodplanering.

Syftet med projektet, som är utspritt över landet, är att få ut fler ingripandepoliser på kvällar och helger.

DESSA OMRÅDEN INGÅR i PILOTEN

I Polisens pilotprojekt 8+2 ingår LPO Eskilstuna, LPO Gotland, LPO Helsingborg, LPO Karlstad, PO Jämtland, LPO Norrmalm, LPO Storgöteborg Syd och LPO Uppsala/Knivsta.

Från mitten av januari väljer man i Helsingborg att gå över till 8+2-modellen permanent. Hela ingripandeverksamheten berörs, ungefär 100 medarbetare. 80 procent kommer jobba på fast lista som rullar på åtta veckor. 20 procent fortsätter med periodplanering och kommer jobba mer dag, som yttre befäl och instruktörer. Veckoarbetstiden blir 34 timmar.

Angelica Nilsson
Angelica Nilsson

 

– Provet med fast lista har bemötts väldigt positivt i Helsingborg, men det var vissa saker vi ville revidera. Vi har suttit på några möten med arbetsgivaren och representanter från alla turlagen, och det visade sig att vi var hyfsat överens, säger Angelica Nilsson, lokalt skyddsombud och IGV-polis som varit med och tagit fram ett nytt fast schema.

En sak man velat få till i nya schemat är att slippa för många byten mellan dag, kväll och natt. Nu har man komprimerat dagpassen till tre sammanhängande veckor i åttaveckorsintervallen.

– Det blir tre veckor när kroppen får må bra, i stället för att bara slänga in ett dagspass emellanåt. Det blir mycket eftermiddag och natt vilket är tufft, men vi kommer inte ifrån att det är mycket att göra då. Och det blir jobbigare för vår kropp att skifta mellan skiftena än att ha mycket att göra när vi ändå jobbar, resonerar Angelica Nilsson.

I 8+2-projektet ingår åtta områden över hela landet och alla är inte lika positiva som i Helsingborg. Brå kom i maj med en utvärdering som ger det både ris och ros. Många har varit kritiska till att den nya schemamodellen innebär mer kvälls- och helgjobb. I Helsingborg jobbade man redan mycket kväll, så det har inte inneburit någon stor skillnad i det avseendet.

VAD HÄNDER i RESTEN AV LANDET?

Kollektivavtalet om fast lista i Helsingborg gäller bara LPO Helsingborg. Övriga områden i pilotprojektet fortsätter med 8+2-modellen till 31 januari om inte de regionala parterna enas om annat. Hur det blir därefter beror på om regionen tecknar nytt kollektivavtal eller inte. Ett nytt arbetstidsavtal finns som gör det möjligt för all treskiftsverksamhet att fortsätta enligt 8+2-modellen.

Källa: Polisförbundet

Enligt Mattias Klarin, förste vice ordförande Polisförbundet nordvästra Skåne, är alla nöjda – medarbetare, fack, arbetsgivare. Han betonar att det funnits möjlighet att påverka schemat genom arbetsgrupper.
– Jag kan bara se fördelar för personalen. Vi får fast lista, men grundschemat har vi varit med och tagit fram. Och man jobbar 34 timmar, vilket förhoppningsvis kan leda till att fler orkar jobba ute. Jag kommer gå på den här listan själv, så jag har inte styrt något jag inte vet något om, säger Mattias Klarin.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst