Annons
Annons

Polisens användning av civila under lupp

Görs det riskbedömningar när Polisen skickar ut civilanställda på husrannsakningar, dörrknackningar och andra potentiellt farliga uppdrag? Oklart, tycker Arbetsmiljöverket, och överväger skärpta krav mot Polismyndigheten.
2 mars 2021, 09:10

Den polisiära skyddsorganisationen i region Stockholm och Syd har krävt ett förbud mot användning av civila i situationer med hög risk för hot och våld. Så långt har Arbetsmiljöverket inte velat gå, vilket vi har skrivit om tidigare. Men nu går myndigheten vidare med andra åtgärder.

I en underrättelse till Polismyndigheten flaggar Arbetsmiljöverket för två krav som man överväger att ställa mot myndigheten som helhet.

  1. Polismyndigheten ska säkerställa att man på lokal nivå regelbundet undersöker och bedömer risker för våld och hot när civilanställda utför olika arbetsuppgifter. Riskbedömningarna ska minst omfatta arbete i arrest, husrannsakningar, dörrknackning, förhör på fältet och delgivning.
  2. Polismyndigheten ska också säkerställa att chefer och arbetsledare som gör ovanstående riskbedömningar har tillräckliga befogenheter, resurser, kunskaper och kompetens för detta.

Polismyndigheten har hävdat att riskbedömningar redan görs i vardagen på lokal nivå, men Arbetsmiljöverket är inte övertygat. Myndigheten tycker inte att Polisen på nationell nivå har tillräcklig koll på hur det ser ut längre ner i verksamheten. Och från huvudskyddsombuden i regionerna kommer signaler om att ”vardagsriskbedömningarna” inte fungerar. Det handlar inte bara om risker för de civila, poängterar Arbetsmiljöverket, utan också risker för de poliser som arbetar tillsammans med civila.

Polismyndigheten har fram till 1 april att komma med synpunkter på de krav som Arbetsmiljöverket överväger att ställa.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst