Annons
Annons

”Såg inte vad som stod på”

Den 26 april hålls huvudförhandling i tingsrätten mot de två som åtalas för att, på banderoller under en fotbollsmatch, ha hängt ut poliserna i Eric Torell-ärendet. De åtalade säger sig varken ha sett budskapet, eller stå bakom det.
17 mars 2021, 12:18

Som Polistidningen tidigare rapporterat har två personer, i dag 18 och 28 år gamla, åtalats för grovt förtal och hot mot tjänsteman alternativt grov förgripelse mot tjänsteman. Detta för att på Friends Arena den 5 oktober 2019 ha varit med och exponerat banderoller med de tre polisernas fullständiga namn samt budskap om att de, bland annat, är mördare och borde skjuta sig själva.

Båda de åtalade nekar till brott och anger att de inte varit medvetna om vad som stod på banderollerna. Den yngre personen menar att hon inte ens visste vilka personerna som banderollerna avsåg var, och att hon aldrig hade hjälp till om hon vetat vad som stod på dem. Även den andre som åtalas nekar i förhör till att han står bakom budskapet.

De tre poliserna beskriver alla i förhör att exponeringen av deras namn har varit det som har tagit dem hårdast. Alla tre har upplevt att hotfulla budskap har riktats mot dem under och efter den rättsprocess i vilken de alla friades hösten 2019.

En av dem påpekar att namnen tidigare bara varit tillgängliga för de enstaka som begärt ut handlingar i ärendet, men nu fick det stor spridning och tog ny fart. En av poliserna ifrågasätter också varför ingen ingrep mot händelsen på plats när banderollerna höjdes. ”Jag är besviken på både Polismyndigheten och klubbarna”, säger han.

Ytterligare okända gärningsmän misstänks enligt förundersökningsprotokollet ha begått brott i samband med händelsen. Så många som 50 personer anses ha medverkat till att hålla upp banderollerna som var synliga vid två tillfällen med sju minuters mellanrum. Men de två åtalade har identifierats, bland annat med hjälp av filmer från övervakningskameror.

I samband med att nyheten om banderollerna kom ut i media berättade Eric Torells mamma Katarina Söderberg för Sport Expressen att hon blev illamående när hon fick se dem. ”Det är inte att hylla Eric, det är att utnyttja honom”, sa hon då.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst