Annons
Annons

Tingsrätten friar i banderollärende

Tingsrätten slår fast att det rörde sig om grovt förtal när de tre poliser som friats i fallet med Eric Torell hängdes ut på banderoller vid en fotbollsmatch. Men de två som åtalats i ärendet frias på alla punkter.
5 maj 2021, 12:19

Klockan 11 i dag, onsdag, kom den friande domen mot de som åtalats för att på Friends Arena den 5 oktober 2019 ha hängt ut tre poliser som friats i det så kallade Eric Torell-ärendet. Uthängningen genomfördes genom att två banderoller hölls upp under matchen mellan AIK och Örebro.

På banderollerna anklagades poliserna bland annat för att vara mördare. Mot bakgrund av detta och att det måste ha stått klart för de ansvariga bakom banderollerna att budskapet skulle få stor spridning står det enligt tingsrätten klart att ”gärningen objektivt sett har utgjort grovt förtal”.

Enligt tingsrätten talar också omständigheterna för att de båda åtalade varit en del av den organisation som planerat och iscensatt brottet. Det finns till exempel bevis på att de burit på banderollerna och hjälpt till att hålla upp dem. Däremot hävdar båda att de inte visste vad som stod på dem. Och det har, enligt tingsrätten, inte heller kunnat bevisas att så var fallet. I stället bedöms båda de åtalades utsagor som trovärdiga.

Angående den andra åtalspunkten, hot mot tjänsteman, så anser tingsrätten att de uppgifter som förmedlades på banderollerna inte utgör grund för detta. Däremot rör det sig om ofredande. Inte heller här anser man att de åtalade kan fällas då uppsåt i fråga om innehållet på banderollerna inte kunnat bevisas.

Enligt förundersökningsprotokollet ska så många som 50 personer ha medverkat till att banderollerna visades, men de två som nu friats är de enda som åtalats.

Kammaråklagare Anna Wennergren säger till Polistidningen att hon behöver sätta sig in i domen innan hon kan uttala sig om det kan bli fråga om överklagan.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst