Annons

Annons

En komplett översyn av rättssystemet

I onsdags kväll hände det som inte fick hända och en kollega i tjänst mördades på öppen gata i Biskopsgården, Göteborg. Tack vare ett gediget utredningsarbete kunde gärningsmannen gripas och anhållas inom två dygn och sedan häktas två dagar senare.

Jag tänker inte lägga mer tid på den misstänkte mer än att konstatera att han är 17 år gammal och som vi tyvärr alla vet är maximala påföljden för en individ under 18 år fyra års sluten ungdomsvård. Med andra ord kommer denna individ, om han döms, att vara fri att fortsätta sin brottsliga karriär kort efter att han har fyllt 21. Detta är inte bara ett hån mot offret och hans anhöriga utan även ett hån mot Polisen och hela vårt öppna, demokratiska samhälle. Har du mördat en polis förtjänar du att sitta inlåst resten av ditt liv oavsett hur gammal du var när du begick brottet.

Vad vi behöver är inte något duttande med några meningslösa åtgärdsplaner eller några månaders extra fängelse för ett specifikt brott, utan stora och övergripande reformer.

Påföljdsfrågan är naturligtvis väldigt komplex men i korta drag är vårt nuvarande rättssystem inte anpassat för att bekämpa den grova brottslighet som finns i samhället i dag. Vårt samhälle har blivit allt mer våldsamt samtidigt som den grova brottsligheten har gått ned i åldrarna. Vad som behövs är en komplett översyn av de lagar som reglerar brott och straff – brottsbalken, rättegångsbalken och större delen av specialstraffrätten, samt vilka påföljder som utdelas.

Ett flertal andra kollegor har vid olika tillfällen belyst detta problem i diverse debattartiklar i bland annat Expressen där de lyft hur tandlöst vårt svenska rättssystem är och hur brottslingar, speciellt de som inte fyllt 18 eller 21, i princip kan härja fritt. Vad vi behöver är inte något duttande med några meningslösa åtgärdsplaner eller några månaders extra fängelse för ett specifikt brott, utan stora och övergripande reformer.

Självklart kan inte någon av dessa förändringar ge oss vår kollega tillbaka, men denna gärning kräver en rejäl förändring och en ordentlig markering från samhällets sida och inte bara ytterligare floskler från politiker om hur ”oacceptabelt” allting är.

Först och främst, och viktigast av allt, måste fokus flyttas från gärningsmannen till brottsoffret. Det måste vara slut på snyfthistorier om vad en gärningsman ”kan ha gått igenom” för det enda som är relevant är vad som är bäst för brottsoffret och hur denne ska få upprättelse.

För det andra måste alla former av straffrabatter bort tillsammans med förundersökningsbegränsningar och åtalsunderlåtelser.

För det tredje måste ungdomsrabatten för gärningsmän mellan 18-21 år avskaffas (är man myndig och gammal nog för att köra bil, dricka alkohol, rösta och ta värvning är man tillräckligt gammal för att ta ett straffrättsligt svar för sina brottsliga handlingar). Därtill måste den procentuella straffskalan för ungdomsbrottslingar mellan 15-17 år anpassas för att undvika att minderåriga kriminella utnyttjas till att begå grova brott samt för att undvika en för stor skillnad i påföljd mellan till exempel en 17-åring och en 18-åring.

För det fjärde behövs ett nytt och strängare påföljdssystem för individer som angriper poliser. Alla brott riktade mot poliser SKA rendera i fängelsestraff och dödligt våld mot polis SKA innebära livstid. Inga vårdinsatser, inga åtgärder via socialtjänsten, ingen tvåtredjedelsfrigivning och definitivt ingen benådning.

Självklart kan inte någon av dessa förändringar ge oss vår kollega tillbaka, men denna gärning kräver en rejäl förändring och en ordentlig markering från samhällets sida och inte bara ytterligare floskler från politiker om hur ”oacceptabelt” allting är. Det började med två små barn som sprängdes till döds, fortsatte med en 12-åring som mejades ned när hon var ute och rastade hunden och slutade med en mördad polis. Detta besinningslösa våld som drabbar oskyldiga måste få ett slut. Rättsstaten måste ges ett helt nytt mandat att agera för att bekämpa detta systemhotande våld.

John, IGV Nordost, Göteborg

Ämnen i artikeln

Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst