Annons
Annons

”Vi stärker varandra”

En 17-åring har gripits för dödsskjutningen av en polis i Biskopsgården. Krisstödet fortsätter. ”Det finns en tom blick hos många, men det gör inte att vi blundar för uppdraget”, säger huvudskyddsombudet Björn Johnsson.
2 juli 2021, 16:09

På fredagseftermiddagen greps en 17-åring misstänkt för polisskjutningen i Biskopsgården. Arbetet med att bearbeta onsdagskvällens händelse fortsätter. Under dagen har Göteborgspoliser fått träffa kollegor utanför sin egen grupp. Andra medarbetare och andra turlag som påverkas av händelsen. Med under samtalen är Polisens krisstödshanterare och ibland också en polispastor.

– Syftet är att få in andra perspektiv, vad är eran upplevelse av det här? Vad känner vi just nu, hur sov vi i natt, vad går vi hem till? En del går hem till en kontext med familj som rullar på som vanligt, andra går hem till en tom 2:a. Att omhulda det här och fånga in om det finns andra behov är det som fortsätter nu, säger Björn Johnsson, huvudskyddsombud i region väst.

Bjorn_Johnsson
Björn Johnsson, huvudskyddsombud i region väst

I Biskopsgården finns en ökad polisiär närvaro för att skapa trygghet för de boende i området. Att de är fler poliser än normalt ute menar Björn Johnsson kan ha en bearbetande funktion i sig.
– Det får en spinoff, vi stärker varandra. Det finns en tom blick hos många, men det gör inte att vi blundar för uppdraget.

I nuläget har han ingen kritik mot arbetsgivaren. Han är tvärtom märkbart stolt över strukturen, rutinerna och att många kollegor erbjudit sig att avbryta semestern för att komma in och jobba.
– Det arbete som pågår nu, från kommenderingschefen och ända ut i kapillärerna, är oerhört professionellt, med ett djupt anslag att omhulda och omhänderta känslorna hos våra medarbetare.

Däremot har han en viss kritik mot att en dödsskjutning av en polis ens kunde hända.
– Hela det förtroendeuppdrag jag sitter på har syftet att förebygga, att det här inte får hända. I den kontexten är det som hänt ett gigantiskt misslyckande. Jag tar det som en form av personligt misslyckande. Ingen kan känna att vi har lyckats när sånt här händer.

Krisstödet för poliserna fortsätter och Björn Johnsson betonar att det kan ta tid innan såren visar sig.
– Det är så ett sorgearbete går till.

På sikt tror han att det kommer komma in flera anmälningar om arbetsskador.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst