Annons

Annons

Polis skjuten till döds i Göteborg

Sent i går kväll sköts en polis till döds i Biskopsgården, Göteborg. Polisen jobbade som områdespolis och ska ha stått och pratat med några personer då en, ännu okänd, gärningsman sköt mot honom.
1 juli 2021, 09:45

– Det här drabbar oss med full kraft. Även om kollegorna jobbat länge i de här miljöerna är det en enorm chock och det beskrivs nog bäst som att det råder en kollektiv tomhet, säger Björn Johnsson, huvudskyddsombud i region väst om läget i Göteborg.

Björn Johnsson sitter med i den stab som upprättats regionalt efter händelsen där han omhändertar arbetsmiljöaspekterna. Enligt honom finns det en bra krisorganisation på plats.
– Det finns personer som vi har utbildat i krisberedskap och som står redo enligt rullande schema 24/7 inför att något sådant här ska hända.

Björn Johnsson berättar att många poliser har anmält sig frivilligt att komma in från semestern för att hjälpa till med fallet. Regionen har också erbjudits utredningsresurser från andra regioner om det skulle behövas.

En regional särskild händelse har inletts med anledning av det inträffade. Den handlar både om att få tag i gärningsmannen och om att omhänderta den psykosociala miljön för poliserna.

– Arbetsgivaren är bra i sådana här situationer, säger Polisförbundets ordförande i region väst, Katharina von Sydow.

Hon nåddes av beskedet under natten och är starkt berörd av händelsen.
– Jag kommer att finnas på plats under dagen för att ta hand om mina kollegor som representant för facket, säger hon.

Utanför Polisen i Solna på torsdagen. Foto: Linnéa Klint

Klockan 9 på torsdagsmorgonen höll polisområdeschef i Storgöteborg, Erik Nord, en pressträff om det inträffade. Ingen misstänkt gärningsman finns ännu men under natten har personer tagits in till förhör. Det kan, enligt Erik Nord, bli aktuellt att gå ut med signalement senare.

Polisen som dödades ska, enligt Erik Nord, ha varit drygt 30 år gammal och relativt ny i polisyrket, han var områdespolis. Ännu finns inga uppgifter huruvida gärningen var riktad just mot honom.

Klockan 12 i dag, torsdag, kommer det att hållas en tyst minut för den avlidne polisen och på alla polisstationer i landet kommer flaggorna att hissas på halv stång.

– Jag hyser gott hopp om att det här kommer att klaras upp, säger Björn Johnsson.

Motivet för skjutningen är ännu inte klarlagt och det kommer troligtvis dröja
innan man vet om gärningsmannen hade för avsikt att döda en polis.


Fakta

Det är första gången på 14 år som en polis dödas i tjänsten.

Sedan år 2000 har totalt tre poliser dödats i tjänsten.

Källa: Polisförbundet

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst