Annons
Annons

Ny chef på Säpo

Klas Friberg avgår som säkerhetspolischef. Till hans efterträdare har regeringen utsett nuvarande biträdande chef för Säpo, Charlotte von Essen. Hon blir den första kvinnan som innehar befattningen.
26 augusti 2021, 14:46

– Det är med stolthet och med ödmjukhet som jag har tackat ja till att bli ny säkerhetspolischef från den första oktober. Det är ett fantastiskt uppdrag, men samtidigt utmanande givet det säkerhetsläget vi befinner oss i i dag.

Så sa Charlotte von Essen på en pressträff tidigare under torsdagen då det klargjordes att hon tar över efter Klas Friberg.

– Hennes breda erfarenhet från styrning av myndigheten men också från den operativa ledningen gör henne mycket väl lämpad för uppgiften, sa inrikesminister Mikael Damberg vid samma pressträff.

Charlotte von Essen har haft sin nuvarande tjänst sedan 2017. Hon har en bakgrund som assessor i kammarrätten i Stockholm och har också, bland annat, varit rättschef på justitiedepartementet.

Klas Friberg, som tog över efter nuvarande rikspolischefen Anders Thornberg 2018, avgår av privata skäl. Han lämnar uppdraget den 20 september och går i pension.

Polisförbundets ordförande Lena Nitz skriver på Twitter att det är synd för förbundets medlemmar på Säpo då facket haft ett gott samarbete med Klas Friberg. Men hon skriver också att hon ser fram emot ett gott samarbete med hans efterträdare och att Säpo med henne fått ”en ytterst kompetent efterträdare.”

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst