Annons
Annons

Säpo byter tjänstevapen

Säkerhetspolisen har gått före Polismyndigheten och upphandlat ett nytt tjänstevapen. Sig Sauern kommer att bytas ut mot pistoler från tillverkaren Glock. UPPDATERAD
13 september 2021, 08:00

Arbetet med att ta fram ett nytt tjänstevapen har pågått parallellt vid Polismyndigheten och Säkerhetspolisen, och nu har Säpo gått i mål med sin upphandling. Valet föll på tillverkaren Glock och modellerna Glock 17, Glock 19 och Glock 43X. Samtliga med kaliber 9×19 mm.

Mikael Sjöstedt, ordförande för Polisförbundet vid Säkerhetspolisen, är nöjd med hur processen har gått till.
– Utifrån vad jag har fått höra så har det fungerat bra med testning och urval till referensgrupper. Det har varit personer med små händer, stora händer, högerhänta, vänsterhänta, och folk med både mindre och större skjutvana som har fått testa.

Mikael Sjöstedt Foto: Magnus Laupa
Mikael Sjöstedt

Foto: Magnus Laupa

Har du provskjutit själv?
– Nej, det har jag inte, men jag har skjutit med Glock i det militära och tyckte det kändes bra då. Det är ju ett vapen som används av militär och poliskårer i flera länder.

Kommer poliserna på Säkerhetspolisen få en ordentlig utbildning på det nya vapnet?
– Det har tagits fram ett utbildningspaket och en plan för var övningarna ska göras. Jag har inte sett alla detaljer men tycker att det verkar finnas ett bra tänk från arbetsgivarens sida.  

Glock 19. Foto: Wikipedia.

Polismyndigheten är inte färdig med sin upphandling och har tills vidare kvar Sig Sauern. Är det ett problem nu när ni byter till Glock?
– Det är inte så bra om vi har olika vapen i myndigheterna. Vi har ju två funktioner, livvakter och spanare, som är ganska rörliga mellan myndigheterna. Sedan är det kanske inte jättestor skillnad mellan Sig Sauer och Glock. Det är nog större skillnad mellan olika märken och modeller av polisbilar om man ska jämföra med ett annat viktigt arbetsverktyg för poliser.

Jerry Loklint är projektledare för Polismyndighetens arbete med att ta fram ett nytt tjänstevapen. Enligt hans uppfattning påverkar inte Säkerhetspolisens beslut den upphandling som pågår vid Polisen.
– Man kan ju tycka att vi kanske borde ha samma vapensystem, men nu är vi två olika myndigheter och vi vet ännu inte hur det kommer att bli. Det kan bli olika system i de två myndigheterna beroende på hur det går i upphandlingen.

Jerryloklint1
Jerry Loklint

På frågan om varför Polisens upphandling tar så lång tid svarar Jerry Loklint att den gäller större volymer och fler modeller än den som Säpo har gjort. Polismyndigheten gör vad han kallar ”en omfattande systemupphandling” där man ersätter vapen, hölster och vapenlampor för hela myndigheten och norsk polis. Då måste man ta fram tjänstevapen som fungerar för en varierad grupp av användare, allt från polisstudenter och IGV-poliser till spanare och terrorbekämpande enheter (Ovanstående stycke är ett tillägg som gjordes 21-09-14). 

När kommer poliserna inom Polismyndigheten få ett nytt tjänstevapen?
– Vi har fått in anbudsprover från leverantörer och genomför tester av dem just nu, efter det så börjar vi få en rätt klar bild av hur det ser ut. Sedan ska allt sammanställas och beredas i myndigheten innan det blir ett beslut som annonseras. Efter det träder överprövningsperioden i kraft, där alla tillverkare och leverantörer kan överklaga upphandlingen. Därför är det omöjligt att ange någon tidsram.  

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst