Annons

Annons

”Kondoleanser strömmar in”

Flaggor på halv stång i hela landet och en tyst minut på Stortorget i Malmö klockan 12.00 för att hedra de två poliser som omkom tillsammans med sin skyddsperson i går eftermiddag.
4 oktober 2021, 11:45

Poliserna var på väg i bil från Stockholm när händelsen inträffade vid 15.25 på söndagseftermiddagen, på E4 vid Markaryd. I livvaktsbilen fanns också deras skyddsperson, konstnären Lars Vilks, som varit i huvudstaden i ett privat ärende. Detta framgick av en pressträff som hölls i Malmö under måndag förmiddag. På pressträffen medverkade regionpolischef Carina Persson och Stefan Sintéus, chef för utredningsenheten i region Syd.

– Kondoleanser strömmar in från hela landet, säger regionpolischef Carina Persson på pressträffen.

Hon säger också att man mitt i all sorg upplever stor värme och stöd.

Stefan Sintéus berättar att de poliser som omkommit var ”unga kollegor”, men med många år i tjänst då detta krävs för att kunna arbeta som livvakt på personskyddet.
– De hade jobbat i flera år med att skydda Lars Vilks, sa Stefan Sintéus på pressträffen.

I skrivande stund pågår krishantering fortfarande på olycksplatsen då arbetet där är traumatiskt efter den våldsamma krocken. Det pågår också ett krisarbete med den personal som deltagit i arbetet på plats under gårdagen och natten.
– Det pågår också ett stort krisarbete i Malmö kring livvakterna, sa Stefan Sintéus under pressträffen.

Krocken inträffade då livvaktsbilen kom över på fel sida vägen, genom ett vajerräcke, och frontalkolliderade med en tung lastbil. Båda fordonen ska ha fattat eld och de två poliserna samt konstnären Lars Vilks avled på platsen, enligt uppgifter från Polisen. Lastbilschauffören vårdas på sjukhus för allvarliga skador men har kunnat höras.

Som en tänkbar förklaring till att bilen ska ha kunnat forcera räcket anges bland annat att en livvaktsbil är mycket tung. Då fragment av däck har hittats på platsen utreds också om något kan ha hänt med dessa, även om livvaktsbilen ska ha haft punkteringsfria däck.

En mordutredning har öppnats av tekniska skäl, men enligt Stefan Sintéus finns ingenting i nuläget som tyder på yttre påverkan. Det ska heller inte ha förekommit någon förhöjd hotbild mot skyddspersonen.
– Men vi vill ändå kunna stänga den dörren, säger han om att det ändå utreds. 

Det pågår också ett utredningsarbete kring själva trafikolyckan för att klarlägga vad som har hänt. Arbetsmiljöverket är också inkopplat då händelsen rutinmässigt utreds som arbetsplatsolycka.

Hotbilden mot Lars Vilks har funnits sedan 2007 då konstnären avbildade den muslimske profeten Muhammed som en rondellhund. De poliser som skyddat honom har ingått i en särskild specialutbildad livvaktsgrupp som kom till med detta syfte.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst