Annons
Annons

Nygammal polisminister på plats

Morgan Johansson tar över rollen som inrikesminister och kombinerar den med justitieministerrollen när Mikael Damberg lämnar departementet.
30 november 2021, 14:52

I dag, tisdag, blev det klart vilka ministrar som ska ingå i Magdalena Anderssons nya enpartiregering. Inrikesministerposten läggs på Morgan Johansson som redan har rollen som justitieminister, när Mikael Damberg axlar finansministerjobbet. Anders Ygeman kommer tillbaka till justitiedepartementet men i rollen som integrations-, migrations- och idrottsminister.

Inrikesministern är det statsråd i Sverige som har ansvar för polisväsendet och civil krishantering. Det har inte funnits en inrikesminister i alla regeringar. När Anders Ygeman tillträdde i rollen 2014 hade inte ämbetet funnits sedan 1999.

Morgan Johansson tog över efter Anders Ygemans frånträde 2017. Mikael Damberg tog över 2019.

Polisförbundets ordförande Lena Nitz skriver i ett uttalande till Polistidningen att Morgan Johansson är en minister med stort engagemang för polisens arbete och att hon ”ser fram emot att få återuppta våra konstruktiva samtal”.

På frågan om vad det kan få för effekter för poliserna att de inte längre har en ”egen” minister så svarar hon att han visserligen får mycket på sitt bord. Men att hon också kan se en fördel att samla frågorna för ett helhetsperspektiv. Och att det viktiga egentligen är vilken politik som kommer att levereras framöver.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst