Annons

Annons

Räknar med nya lagförslag varje vecka

För en vecka sedan fick Sverige en ny regering och Morgan Johansson är därmed tillbaka på inrikesministerposten. Men är det läge att ta sig an mer jobb månader före valet och hur mycket makt har han egentligen?
7 december 2021, 11:20

På klassiska sportfrågan ”Hur känns det?” svarar Morgan Johansson, efter några dagar på posten som både justitie- och inrikesminister, att det känns bekant. Och att han föredrar ett sammanhållet helhetsansvar för hela rättsväsendet.
– Från det att polisen griper boven tills att han avtjänar sin sista dag i fängelset så är han i mina myndigheter.

Morgan Johansson är också den minister som enligt honom själv suttit längst i regeringen. Snart tolv år. Det tror han också kan vara en fördel när det kommer till att hantera den tunga posten.

Morgan Johansson hade båda rollerna även 2017 till 2019. Det är en roll han säger att han trivdes väldigt bra i då.
– De var ju de åren som vi fick loss de stora pengarna till Polisen. De var också under de åren som vi organiserade och fick på plats de två nya polisutbildningarna i Borås och Malmö, vilket är något av det roligaste jag gjort i mitt arbetsliv.

Jag kan knappt tänka mig någon annan myndighet som gjort samma resa.

Vad brinner du mest för på det här området?
– Det praktiska. Ja, dels tycker jag att det är roligt att träffa poliser ute i verksamheten.

Han ser lycklig ut när han nämner att till exempel åka radiobil.
– Men det som är ännu roligare är ju att se hur beslut som man fattar förverkligas.

Han hänvisar åter till starten av nya polisutbildningar och tillfredsställelsen av att gå runt i de nya lokalerna och se hur de fylls med nya studenter som vill ut och bli poliser.

Men inte med så många studenter som man hade önskat?
– Nej, vi har ju en större kostym än vad man har kunnat fylla. Men vi utbildar ju fler än vad man gjort på många, många år.

Han menar att det är bättre än att, som förr, ha en liten kostym som man fyllde men som inte räckte till. Han medger dock att det ju såklart vore bättre om platserna fylldes.

Vad kan regeringen göra åt det?
– Det handlar ju naturligtvis om yrkets attraktivitet. Att kunna erbjuda bra arbetsvillkor och stimulera arbetsmiljön.

Polismyndigheten har ju fått mycket pengar. Tycker du att man har förvaltat de här pengarna bra?
– Ja, det tycker jag. Man ska komma ihåg att det är en unik uppgift Polisen nu löser.

Han hänvisar till myndighetens planerade expansion. En ökning med 10.000 anställda på åtta år fram till 2024.
– Jag kan knappt tänka mig någon annan myndighet som gjort samma resa.

Dock finns en kritik mot att en alltför stor andel av de 7.000 anställda som myndigheten växt med så här långt inte är poliser. Det menar Morgan Johansson är en naturlig eftersläpning då de civilanställda är färdiga att anställa från början och poliserna behöver utbildas. Poliserna kommer, tror han.

Det är en överbudspolitik som oppositionen ägnar sig åt.

Hur resonerar du kring den riktade lönesatsningen i M/KD/SD-budgeten?
– Vi är ett parti som haft en facklig-politisk samverkan. Tänk om vårt parti hade använt vår politiska makt för att lyfta fram olika yrkesgrupper? Därför har vi alltid varit noga med att lönefrågan ligger på parterna.

Morgan Johansson säger att han naturligtvis förhåller sig till riksdagsbeslutet, men menar att det var en tabbe från Moderaternas sida att lägga sig i och rikta lönesatsningen mot poliser i yttre tjänst. Han uppfattar det som ett dåligt igenomtänkt utspel som ”skulle ge rubriker i tidningen”.
– Det reagerade ju Polisförbundet på med all rätt.

Nu har man backat på det specifika om yttre tjänst vilket Morgan Johansson tycker är bra.
– De här pengarna ska ut i lönekuverten men fördelningen ska parterna sköta.

Men uppdraget att växa och att uppvärdera yrket finns ju från regeringen. Hur kollar ni att Polismyndigheten gör sitt jobb?
– De rapporterar ju till oss hur den här tillväxten ser ut.

Han hänvisar till att han dagen före intervjun träffat rikspolischef Anders Thornberg. Att kontakta Polisförbundets ordförande Lena Nitz var också en av de första saker han gjorde efter att han utnämnts till inrikesminister.

Kommer den här regeringen fortsätta satsa på Polisen?
– Ja, det har statsminister Magdalena Andersson också varit mycket noga med att det här är en av de viktigaste frågorna.

Finns det en risk med att frågan är så het och alla partier tävlar med varandra i att vilja satsa mest på Polisen?
– Ja, det är en överbudspolitik som oppositionen ägnar sig åt.

Han menar att pengarna inte är det enda området, utan att det även sker avseende straffskärpningar.
– Om jag skärper straffet med två år, då vill de skärpa med tre. Det finns ingen hejd på det.

Han hänvisar till en lek på skolgården när man tävlade i vem som kunde säga den högsta siffran och som slutade med att någon kom på att man bara kunde säga ”plus ett”.
– Så vinner man den leken.

Han menar att det är normalt politiskt spel som han är väl bekant med efter sina snart 20 år i riksdagen men att det riskerar att uppfattas som oseriöst i längden.

Morgan Johansson tror att det är svårt att få till förhandlingar med oppositionen liknande de man försökte sig på med 34-punktsprogrammet mot organiserad brottslighet. En förhandling Moderaterna också valde att dra sig ur.
– Det vi får göra nu är att gå till riksdagen med våra propositioner och så försöker vi förankra dem en efter en för varje beslut.

Men för att få igenom dem i riksdagen behöver ni tulla på det som är ert?
– Nej tvärtom. Eftersom vi är i ett läge med en överbudspolitik kommer vi få igenom det vi föreslår, men sen kommer alltid oppositionen vilja skruva det lite mer.

Jag räknar med att kunna trycka ut en hel del ny lagstiftning under hela våren. Jag lovar presskonferenser nästan varje vecka med nya lagförslag.

Det är avseende den brottsförebyggande biten som Morgan Johansson anser att den stora partipolitiska skillnaden ligger mellan Socialdemokraterna och oppositionen. Där menar han att det handlar om att få igenom pengar till andra institutioner och myndigheter än Polisen. Han nämner en proposition regeringen kommer lägga till våren om att alla kommuner ska ha ett brottsförebyggande ansvar där länsstyrelserna ska ha tillsyn.
– Vi kommer gå ut med extra pengar för det. Drygt 200 miljoner. Det är ett sätt att sätta tryck på kommunerna att satsa på socialtjänst, skola, fritidsverksamhet, arbetsmarknadsmöjligheter för de ungdomar som är på väg ut i problem.

En ny regering med bara tio månader kvar till val, vad kommer den egentligen kunna åstadkomma på den tiden?
Enligt Morgan Johansson är det en hel del. En enpartiregering har, menar han, kortare beslutsvägar.
– Jag räknar med att kunna trycka ut en hel del ny lagstiftning under hela våren. Jag lovar presskonferenser nästan varje vecka med nya lagförslag.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst