Annons
Annons

Första dykarkvinnorna

"Det känns som något som faktiskt gör skillnad. I de fallen vi letar efter avlidna är det ett viktigt avslut för de anhöriga", säger Sandra Saltman om att ha blivit polisdykare. En av de två första dykarkvinnorna.
"Det känns som något som faktiskt gör skillnad. I de fallen vi letar efter avlidna är det ett viktigt avslut för de anhöriga", säger Sandra Saltman om att ha blivit polisdykare. En av de två första dykarkvinnorna.

Sandra Saltman och Regina Johansson är på väg att tunneldyka under tunnelbanan i Gamla Stan i Stockholm. Det var ett av momenten i utbildningen till polisdykare, som de efter åtta veckor blev godkända i. Sandra och Regina är de två första polisdykarna som är kvinnor.

Sandra Saltman och Regina Johansson.

Sandra är från Stockholm. Där rekryterade sjöpolisen till utbildningen internt. Hon har varit sommarkommenderad där sedan 2013, och får en fast tjänst i januari.

Regina jobbar i yttre tjänst i Vilhelmina och kommer åka på dykjobb när det behövs. Hon har hållit på med sportdykning innan.
– Jag tycker väldigt mycket om dykning och det är en viktig uppgift som polis. Det ska också bli kul att resa runt och få se olika delar av Sverige, och att få ett side mission eftersom det är rätt lugnt höst och vinter i Vilhelmina, säger Regina.

Jag trivs i vatten, gillar viktlösheten och tystnaden. Som småbarnsförälder uppskattar man det.

Båda fick snabbt efter utbildningen åka på uppdrag. Regina för att söka efter en man som saknades efter en arbetsplatsolycka i båt. Än har de inte hittat honom. Sandra gick in på övertid en fridag för ett vapensök. Hon hittade det hon letade efter.
– Jag trivs i vatten, gillar viktlösheten och tystnaden. Som småbarnsförälder uppskattar man det. Och jag tycker det är kul att leta efter saker. Det känns som något som faktiskt gör skillnad. I de fallen vi letar efter avlidna är det ett viktigt avslut för de anhöriga, säger Sandra.

I dag finns 19 polisdykare. De har runt 80 uppdrag om året. För att bli polisdykare måste du klara en uttagningsprocess med teoretiska och praktiska tester. Ingen ny utbildning är dock på gång.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser