Annons
Annons

Ja till vapenlampa

Vapenlampa kommer att bli standard när poliser i yttre tjänst får det nya tjänstevapnet.
5 maj 2022, 08:30

Trots vissa kritiska röster har Polisens nationella operativa avdelning, Noa, beslutat att vapenlampa ska följa med som standard när poliser i kategori Polkon 1* får sina nya tjänstevapen. Enligt Noa är användandet av vapenlampa ”en naturlig utveckling som leder till en taktisk fördel för de medarbetare som har en operativ befattning och ett klarlagt behov att använda vapenlampa till sitt tjänstevapen”. Jens Lundin som leder Polisens projekt Nytt tjänstevapen uppger för Polistidningen att den vapenlampa som kommer att användas är Streamlight TLR-1 HL (se bild ovan). 

Beslutet om vapenlampa innebär inte att den ordinarie ficklampan tas bort. ”Polisman med vapenmonterad lampa ska även fortsatt ha en handhållen lampa att tillgå för de situationer då det ej finns legala förutsättningar att rikta vapnet mot personer för att belysa dem”, står det i beslutet.  

Innan beslutet fattades hölls en förhandling med de fackliga organisationerna som avslutades i enighet. Polisförbundet yrkade att en riskbedömning genomförs och att utbildningstiden säkerställs. Enligt protokollet blev förbundet nöjt med de svar som arbetsgivaren gav på yrkandena. Seko ställde frågan om det behövs speciellt utbildad personal för att sätta på lampan och fick svaret att alla som går den två dagar långa utbildningen på nya tjänstevapnet kommer att ha kompetens att montera på och av lampan. 

* Ingripandepoliser, spanare och andra funktioner som förväntas behöva göra taktiska ingripanden i sin tjänsteutövning går utbildningen i polisiär konflikthantering kategori 1 (Polkon 1). Gruppen omfattar för närvarande omkring 11.000 poliser.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst