Annons

Annons

”Jag ser mig som förbundskapten”

”This girl is on fire” spelas när Katharina von Sydow äntrar scenen och därmed sitt ordförandeskap för Polisförbundet. Hon inleder med polisfacklig framgångshistoria på vers.
29 september 2022, 12:11

Polisförbundets nya ordförande har varit förbundsregion Västs ordförande sedan 2016. När hon tar över klubban för hela förbundet lämnar hon över den regionala rollen till vice ordförande Mattias Jönsson. Han kommer att ha uppdraget fram till nästa ordinarie stämma. När Polistidningen pratade med honom i samband med valet under onsdagen säger att han känner sig hedrad av uppdraget.
– Men Katharina kommer att vara saknad, säger han.
På frågan om vad han kommer att sakna mest svarar han att det är människan.
– Hon är kunnig och inspirerande. Dessutom är hon rolig.

Under installationstalet lämnar den nya ordföranden den lättsamma tonen från sin entré och blir allvarlig. Hon minns mordet på Göteborgspolisen Andreas Danman och påskupploppen.
– Alla poliser ska kunna komma hem till sina familjer efter arbetsdagens slut. Vi får aldrig glömma Andreas Danman. Vi glömmer inte heller påskkravallerna. Det är ett gemensamt ansvar för oss alla i Polisförbundet att minnas våra kollegor och varje dag kämpa för en säker arbetsmiljö.

Det framgår tydligt att hon vill föra vidare Lena Nitz ambition att uppvärdera polisyrket via en akademisk utbildning. En treårig utbildning som leder till kandidatexamen och legitimation.
– Har ni hört någon säga att läkarbristen, det beror på att utbildningen är för lång? Att kortare utbildning är vägen till fler läkare?

När Polistidningen intervjuade Katharina von Sydow i samband med att hon presenterades som en av fem kandidater till ordförandeposten sa hon att hennes hjärtefråga är att Polisförbundet ska jobba för alla poliser i alla funktioner.
– Politikerna fokuserar mest på poliserna i uniform, sa hon då.
Under installationstalet trycker hon på att det är poliser som ska göra polisarbete. Och att den polisiära kompetensen inte kan ersättas, bara kompletteras.

Men hon nämner också kårens eget ansvar för att uppvärdera yrket genom ett etiskt förhållningssätt till sitt yrkesutövande. Hon hänvisar till de yrkesetiska riktlinjer som kongressen bara minuter tidigare tagit.

Under sitt installationstal lyfter hon också en ambition att ”växla upp det interna arbetet”.
– Polisförbundet ska vara en relevant facklig organisation. Relevant för medlemmarna, de ska veta vad vi gör och varför vi gör det.
Hon säger också att Polisförbundet ska vara öppna och tydliga med kanaler åt båda hållen.

Avslutningsvis jämför hon sitt kommande ledarskap med en förbundskapten i fotboll. Hon hänvisar till att ett lag tränar tillsammans men också jobbar på att vässa varje individuell spelares kompetens, och tvistar till ett känt talesätt.
– Jag tror på jaget för laget, säger hon.
Efter applåderna tillägger hon:
– Och glöm inte, framgångskraft är kollektiv kraft och kollektiv kraft är vi.


Katharina von Sydow

…började på polisutbildningen 1988. Hon har främst jobbat med utryckning och som närpolis. Innan hon 2013 blev heltidsfacklig var hon kommunpolis i Laholm, där hon också varit ställföreträdande närpolischef.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst