Annons

Annons

Polisförbundet släpper ”bögklubbsärende”

Förbundet väljer att inte driva Johans ärende vidare till domstol som diskrimineringsärende. "Jag är besviken att man inte tar det vidare rättsligt", säger Johan.
19 oktober 2022, 10:45

Det var i samband med polisexamen som Johan (som egentligen heter någonting annat) fick besked om att han inte längre kunde säkerhetsklassas och därför inte heller kunde fortsätta som polis. Beslutet var kopplat till en händelse som ägt rum på cruisingklubben US Video i Stockholm, där Johan varit på sin fritid och blivit föremål för ett ingripande. Johan har bland annat berättat att han fick lämna urinprov med öppna dörrar till toaletten på klubben. Ett urinprov som senare skulle visa att han var ren. Till att han inte kunde säkerhetsklassas fick han sedan motiveringar som att han kunde utsättas för utpressning och att klubben var en olämplig inrättning att vistas på, samt att han hade poppers* på sig. Poppers är inte olagligt att inneha men att sälja.

Polisförbundet har sedan drivit tvisteärende mot arbetsgivaren i Johans ärende och tvisten har nu avslutats i oenighet. Förbundet har också övervägt att driva fallet vidare som diskrimineringsärende men har valt att avstå.
– Vi har gjort bedömningen att vi inte har förutsättningar för att vinna framgång i det här ärendet. Det är en bedömning vi gör i varje enskilt fall, säger Fredrik Westin, förbundsjurist på Polisförbundet.
Johan fick beskedet först samma dag som han själv skulle behöva bestämma sig för om han vill driva saken till domstol själv. Han har fått hjälp med att lämna in stämningsansökan.
– Jag känner mig besviken på Polisförbundet att man inte vill ta det här och driva det vidare rättsligt. Jag har väntat länge och så kommer det här också med väldigt lite framförhållning.

Fredrik Westin säger att han är medveten om att det är korta tidsfrister i den här typen av ärenden.
– Men vi har jobbat så gott vi har kunnat och det har tagit den tiden att göra den här bedömningen.
Johan vet inte hur han ska gå vidare nu. Han berättar att han bland annat vänt sig till RFSL som hänvisat honom till antidiskrimineringsbyråer. Han ser också över möjligheterna att hitta en advokat eller organisation som kan tänka sig att företräda honom.
– Det känns inte rätt. Det är den gnagande känslan jag har.

*En substans som ger ett kortvarigt rus och ska verka avslappnande vid sex. 

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst