Annons
Annons

Domstolens beslut: skyldig till mordförsök

”Jag minns att jag tänker, ska det här vara min sista upplevelse?” Så berättar polisen som i vintras blev knivhuggen utanför jobbet, under dagens huvudförhandling i Norrköpings tingsrätt.
8 juni 2023, 20:40

Inledningsvis yrkade försvaret på rättegångshinder. Den misstänkte hävdade att domstolen inte var legitim, att han var utsatt för krigsbrott av Sverige och att förhandlingen skulle hänskjutas till krigstribunalen i Haag. Domstolen beslutade dock att huvudförhandlingen skulle hållas.

Det var 27 februari som 57-åringen kom till Norrköpings polishus beväpnad med två knivar, 14 petflaskor fyllda med bensin och en tändare. Han ryckte i dörren, men klockan var strax efter fyra och receptionen hade precis stängt för dagen. En polis som var på väg hem från jobbet kom ut från stationen. Han förklarade för mannen att det var stängt. Det uppstod en diskussion som slutade med att polisen blev knivhuggen. En kollega till den knivhuggne polisen kom ut och försökte ingripa. Han blev jagad, men inte attackerad. Allt avbröts när en tredje polis sköt mannen i benet. Polisen som blev knivhuggen fördes med livshotande skador till sjukhus.

24 maj åtalades mannen för två fall av försök till mord och förberedelse till grovt sabotage mot blåljusverksamhet.

– Min hjärna har filtrerat bort de allra otäckaste momenten, så jag minns inga hugg, men jag har fyra allvarliga hugg, sa polisen under sitt förhör under huvudförhandlingen som hölls i Norrköpings tingsrätt i dag.

Han berättade också att mannen i dörren frågade honom vem han var. När polisen svarade att han jobbade där minns han att mannens blick ändrades. Att han blev arg, upprörd, och han bedömde att han blev farlig.

5 mars skrevs polisen ut från sjukhuset. Han var sjukskriven helt och hållet till 30 april. Nu jobbar han 25 procent.
– Den fysiska orken är det inga större problem med, men det gör fortfarande lite ont. Psykiskt tycker jag att jag klarat det ganska bra. Att jag inte ägnat gärningsmannen så mycket tid, att jag pratat bort det med familj och arbetskamrater. Men en dag som i dag vill man helst passera, sa han under förhöret.

Den misstänkte förnekade samtliga gärningar och under sitt förhör sa han att rättegången var politisk och inte hade legitimitet. Enligt ett läkarintyg som sedan togs upp under rättegången är bedömningen att allvarlig psykisk störning kan misstänkas.

Åklagaren yrkade på 14 års fängelse, men anser att mannen bör genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Detta för att bedöma om det i stället är rättspsykiatrisk vård som är rätt påföljd.

Domstolen beslutade att mannen är skyldig till försök till mord i två fall och förberedelse till grovt sabotage mot blåljusverksamhet. Nu ska han genomgå en rättspsykiatrisk undersökning och fortsatt huvudförhandling hålls 7 juli.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst