Annons
Annons

”Nu ligger bollen hos arbetsgivaren”

Huvudskyddsombudet ville ta Arbetsmiljöverket till hjälp för att få tydlighet kring dataslagningar utanför arbetstid. ”Utanför vårt område” menar Arbetsmiljöverket och får medhåll av förvaltningsrätten.
25 september 2023, 14:01

I mars förra året åtalades en polis i Västsverige för att ha gjort ett hundratal slagningar utanför arbetstid. Åtalet väckte oro bland många poliser, då den typen av slagningar på till exempel registreringsnummer är ganska vanliga. Osäkerheten blev så stor att Polisförbundet lokalt gick ut med rekommendationer om att poliser bör lämna tjänstemobilen på jobbet så att de inte råkar göra otillåtna slagningar i Polisens Multifråga (PMF), på fritiden. Den åtalade polisen friades sedan i både tingsrätten och hovrätten.

Det regionala huvudskyddsombudet i Väst, Björn Johnsson, anser att otryggheten kring vad som faktiskt gäller kvarstår i för stor utsträckning. Han har vänt sig till Arbetsmiljöverket med en framställan om att de ska pröva frågan om otydlighet som en arbetsmiljöfråga. Han menar att otryggheten kring vad som gäller är ett arbetsmiljöproblem som bör åtgärdas av arbetsgivaren.

De krav Björn Johnsson ville att Arbetsmiljöverket skulle pröva var att arbetsgivaren bland annat skulle förtydliga i skrift när slagningar är tillåtna. Utöver att det ska vara tjänsterelaterat. Och att till dess att förtydligandena var gjorda skulle alla beslut om slagningar fattas av chefer, befäl, vakthavande befäl och liknande. ”Alternativt kan man säkerställa det begärda genom att alla slagningar går genom RLC”, står i framställan.

Arbetsmiljöverket menar dock att de inte kan pröva saken. Detta då den omfattas av annat än arbetsmiljöregleringen. Björn Johnsson överklagade beslutet till förvaltningsrätten i Göteborg, men de har nu valt att gå på Arbetsmiljöverkets linje.

 

Bjorn_Johnsson
Björn Johnsson, huvudskyddsombud region Väst

Regionala huvudskyddsombudet Björn Johnsson säger att det nu är tydligt att ingen utanför Polismyndigheten kommer att lägga sig i frågan.
– Det visar att bollen ligger hos arbetsgivaren. Än så länge vet jag inte vad man tänker göra åt det, men frågan är inte löst förrän man tydliggjort i sina styrdokument vad som gäller.

Ytterligare ett ärende med en polis som åtalats efter att ha gjort slagningar utanför arbetstid har friats i tingsrätten i Uddevalla. I början av oktober kommer ärendet, som överklagats till hovrätten vars dom väntas 4 oktober.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst