I förhör har polisen berättat att han vid två tillfällen bad mannen att sluta filma. Mannen ska ha sagt att han känner folk som jobbar med att leta upp poliser och ska ha hotat med att lägga upp filmerna på sociala medier. Polisen har förklarat att han raderade filmerna för att skydda sig själv och sin familj.
Men åklagaren tyckte inte att det var befogat och utfärdade ett strafföreläggande mot polisen för dataintrång, vilket polisen godtog. Påföljden blev dagsböter om 12 000 kronor. Polisens personalansvarsnämnd har yttrat sig i ärendet och meddelat att man inte kommer att skilja polisen från hans anställning på grund av det inträffade.
Polistidningen har bett Mikael Ström, undervisande åklagare på polisutbildningen vid Södertörns högskola, att kommentera fallet.
Mikael Ström, åklagare
I ett mejl skriver han att varken polislagen eller rättegångsbalken ger stöd för att en polis, som har blivit filmad, raderar filmerna. Han påpekar att Justitieombudsmannen har påtalat att medborgare har rätt att filma polisers ingripanden, och att den som är föremål för en husrannsakan har rätt att närvara i rummet när den utförs.
Pan
Personalansvarsnämnden, Pan, behandlar fall där anställda misstänkt för, eller har begått, brott eller betett sig olämpligt. Pan kan bland annat avskeda eller varna medarbetare. Nämnden består av rikspolischefen, tjänstemän från Polismyndigheten, fackliga representanter och särskilt utsedda ledamöter.