Annons
Annons

Filmad polis raderade filmen – bötfälls

Polisen gjorde husrannsakan i en lägenhet och blev under tiden filmad av mannen som bodde där. Polisen tog då mobilen och raderade filmerna, vilket mannen senare polisanmälde.
6 maj 2024, 14:00

I förhör har polisen berättat att han vid två tillfällen bad mannen att sluta filma. Mannen ska ha sagt att han känner folk som jobbar med att leta upp poliser och ska ha hotat med att lägga upp filmerna på sociala medier. Polisen har förklarat att han raderade filmerna för att skydda sig själv och sin familj. 

Men åklagaren tyckte inte att det var befogat och utfärdade ett strafföreläggande mot polisen för dataintrång, vilket polisen godtog. Påföljden blev dagsböter om 12 000 kronor. Polisens personalansvarsnämnd har yttrat sig i ärendet och meddelat att man inte kommer att skilja polisen från hans anställning på grund av det inträffade.

Polistidningen har bett Mikael Ström, undervisande åklagare på polisutbildningen vid Södertörns högskola, att kommentera fallet. 

Mikael Ström, åklagare som undervisar på polisutbildningen. Foto: Privat.
Mikael Ström, åklagare

I ett mejl skriver han att varken polislagen eller rättegångsbalken ger stöd för att en polis, som har blivit filmad, raderar filmerna. Han påpekar att Justitieombudsmannen har påtalat att medborgare har rätt att filma polisers ingripanden, och att den som är föremål för en husrannsakan har rätt att närvara i rummet när den utförs.


Pan

Personalansvarsnämnden, Pan, behandlar fall där anställda misstänkt för, eller har begått, brott eller betett sig olämpligt. Pan kan bland annat avskeda eller varna medarbetare. Nämnden består av rikspolischefen, tjänstemän från Polismyndigheten, fackliga representanter och särskilt utsedda ledamöter. 

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst