Annons
Annons

Nationella förstärkningen till Stockholm slopas 2025

Förstärkningen av poliser från övriga landet till Stockholm ska börja trappas ner i höst. I slutet av 2025 ska förstärkningen vara helt avslutad, enligt ett beslut av Rikspolischefen.
12 juni 2024, 07:46

Våldsvågen och det ansträngda läget i polisregion Stockholm har gjort att poliser från hela landet skickats dit de senaste åren. Upplägget där övriga polisregioner och Noa förstärker huvudstadsregionen går formellt under namnet NFO, Nationella förstärkningsorganisationer. I dagsläget rör det sig om ungefär 150 poliser i årsarbetskrafter, enligt Polismyndigheten.

Men nu är det snart slut på NFO i Stockholm. Enligt ett beslut av Rikspolischefen ska en ny arbetsgrupp ta fram förslag på hur nuvarande NFO kan avslutas. Utgångspunkten är att förstärkningen ska börja trappas ner hösten 2024, och vara helt avslutad vid utgången av 2025.

Den ursprungliga inriktningen har varit att NFO ska avta när polistillväxten tilltar, men i avvaktan på att polistillväxten tilltar behöver regionen ytterligare se över möjligheterna att disponera sina resurser till förmån för den operativa verksamheten” står det i beslutet.

Arbetsgruppen ska därför också ta fram förslag på hur man kan främja polistillväxten i svårrekryterade områden, och tillsammans med regionpolischefen ge förslag på hur polisregion Stockholm kan disponera om resurser till den operativa verksamheten. De ska även föreslå hur åtgärderna kan finansieras.

Kjell Ahlin, ordförande i förbundsregion Stockholm, välkomnar att myndigheten vill arbeta långsiktigt med rekryteringen.
–Vi vet att det är ohyggligt jobbigt för hitresande poliser. Bor man i Kalmar eller Östersund och har varit i Stockholm ett antal gånger så börjar man tröttna. Men det är lika jobbigt för oss att gång på gång ta emot nya arbetskamrater, säger Kjell Ahlin.

Polisarbete bygger på att man känner sina kollegor väl och bygger upp ett kamratskap, vilket försvåras när det ständigt dyker upp nya kollegor, menar han. 
– Samtidigt ser vi ingen lösning på kort sikt utifrån att vi är för få poliser i Stockholm.

Hur mycket det skulle kunna hjälpa att disponera om resurser är svårt att bedöma, enligt Kjell Ahlin.
– Vilken verksamhet är det man ska lägga ner, tänker jag? Det är rätt komplext i huvudstaden.

För att öka polistillväxten i region Stockholm behöver man jobba vidare med bostadsfrågan, anställningsvillkor och löner, menar Kjell Ahlin. Att jobbet innebär ett tidvis hårt psykiskt slitage påverkar, tror han.
– Men man måste kunna få ut bilden av att polis är ett bra jobb. Vi måste göra det här jobbet tillsammans med arbetsgivaren för att nå ut till framför allt personer i Stockholmsregionen. Och ha behållarperspektivet, att vi får behålla poliser när de jobbat några år. Men Stockholm har alltid varit beroende av att det också kommer personal från övriga landet, säger Kjell Ahlin.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst