Annons
Annons

Sparkades för makens skulder – Polisförbundet stämmer arbetsgivaren

Makens skuldsituation angavs som anledning till att polisen förlorade sin säkerhetsklass och därmed jobbet. Nu har Polisförbundet stämt arbetsgivaren. (Uppdaterad 20/6-24)
19 juni 2024, 09:24

-Det är principiellt viktigt för att få reda på hur hård kontroll och höga krav en polis egentligen ska behöva ställa på någon för att kunna vara tillsammans, säger Jonas Wiberg, förbundsjurist på Polisförbundet. 

Kvinnan har jobbat som polis i 19 år och har enligt Polisförbundets redogörelse i stämningsansökan en mycket god ekonomi. Hon är gift med en man som är under pågående skuldsanering sedan 2022. Paret har dock äktenskapsförord.

I Polismyndighetens PM avseende polisens säkerhetsklass lyfts makens ekonomiska situation och där står att det råder överhängande risk att hon kan utsättas för utpressning och påtryckning i sin yrkesroll. Man hänvisar till en utredning Kronofogden gjort. I den framgår att maken, i samband med att han lånade pengarna han nu beviljats skuldsanering för, hävdat att han är hotad till livet. Detta ska han ha sagt till den person han lånade pengarna av. Utöver det menar Polismyndigheten att ett stort antal registerslagningar som polisen gjort också har en ”marginell betydelse” i säkerhetsärendet. Ärendet kring slagningarna har lagts ned av Särskilda Utredningar, men Säkerhetsavdelningen har begärt omprövning av det i samband med att polisens säkerhetsklass utretts.

Polismyndigheten skriver också att det tillkommit information i ärendet som man inte kan redogöra för, men som ska ha styrkt bedömningen. Här hänvisar man till sekretess.

-Om hon eller hennes familj är utsatt för någon typ av hot ska de väl i första hand ha skydd och så har inte skett, säger Jonas Wiberg.

I stämningsansökan lyfts att detta är det tredje fallet från Säkerhetsavdelningen i Polisregion Väst som leder fram till en process i AD. Jonas Wiberg ifrågasätter därför kvalitén på de bedömningar som görs där.

Polistidningen bad om en kommentar från chefen för Säkerhetsavdelningen i Polisregion Väst, Petter Markhede. Han svarar via mejl: ” Säkerhetsavdelningen bedriver ett aktivt och systematiskt arbete inom ramen för vårt uppdrag och vi kommer inte bemöta pågående ärenden och inte enskilda frågor om hur Säkerhetsavdelningen bedriver sitt arbete med anledning av ett pågående ärende utan vi inväntar resultatet av den utredning som AD kommer genomföra.”

Polisförbundet vill att uppsägningen ogiltigförklaras och yrkar också på skadestånd om 250 000 kronor för uppsägning utan laglig grund.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst