ANNONS:

ANNONS:

 

Ordförandeord

När det man längtat till inte blir som man tänkt sig

Lena Nitz, ordförande

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 3. Den delas ut i juni till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 
 
 

 
 

Arkiv

Foto: Anna Hjorth

Foto: Anna Hjorth

Känsligt uppdrag
i Kosovo

Publicerad 2013-09-05

Reportage Att hålla sig till en gemensam taktik är den största utmaningen när trettio elitutbildade poliser från nio länder ska jobba tillsammans. Särskilt som platsen är Kosovo, en av världens yngsta nationer, där ett okänsligt agerande riskerar att utlösa nya våldsamheter.

UNIK INSATSSTYRKA

Intervention Group är Eulex insatsstyrka med 30 poliser från nio europeiska länder. För närvarande ingår fem svenska piketpoliser i styrkan, och tjänstgöringstiden är ett år.

Den huvudsakliga uppgiften är att utföra så kallade högriskaktioner innanför Kosovos gränser. Det handlar bland annat om gisslanfritagningar och gripanden av ”högriskpersoner”. Styrkan används också för att skydda särskilda personer, som exempelvis när den serbiske presidenten var på besök.

Chef för Intervention Group är fransmannen Jean-Marc Giraud från den franska nationella polisens insatsstyrka RAID. Enligt honom är det världens enda internationella polisstyrka med så långtgående befogenheter.

Pumahelikoptern hänger i luften strax under de blyfärgade molnen. Sidodörren är öppen och ett tjockt, svart rep snuddar nästan vid den spruckna asfalten. Plötsligt firar sig en svart skugga ner mot marken, släpper taget och springer några steg bort från helikoptern för att ställa sig i beredskapsställning. Så kommer nästa, nästa och nästa – en strid ström av tungt beväpnade poliser ut ur helikopterns öppna mage och samlas i en grupp. På ett givet tecken går de till attack mot en sliten barack. Där har en efterlyst person barrikaderat sig och ska nu gripas. Några av poliserna tar sig in genom dörren, samtidigt som Jonas från den svenska piketen forcerar ett fönster och kastar in en distraktionsgranat.

Några ögonblick senare är allt över. Personen är gripen och gruppens pansarfordon rullar fram för att ta med sig honom och köra poliserna tillbaka till basen i Mitrovica.

Nu var det här bara en övning. Men en realistisk sådan. Att fira sig ner från helikopter, så kallad ”fast rope”, är en taktik som den internationella polisinsatsstyrkan Intervention Group använder sig av för att agera snabbt i Kosovos bergiga landskap. Förra året genomförde man två skarpa helikopteroperationer, berättar Jean-Marc Giraud, som är chef för styrkan.

–   Vid ett tillfälle var det ett tillslag mot ett vapenförråd och en annan gång ett ingripande kopplat till organiserad brottslighet. Det var i ett väldigt känsligt område och alla förväntade sig att vi skulle komma med bil. Att vi då kom med helikopter överraskade alla och det var väldigt effektivt, säger han.

Sedan fem år är Kosovo en självständig stat. Spåren efter kriget runt millennieskiftet är fortfarande tydliga, och det var först i våras som grannlandet Serbien erkände Kosovos rätt att existera. Motsättningarna mellan serber och kosovoalbaner finns dock fortfarande kvar och är bara hjälpligt dolda under ytan. Samtidigt förs samtal på högsta politiska nivå för att normalisera relationerna mellan de båda länderna, bland annat för att möjliggöra ett närmande till EU.

Här jobbar de svenska piketpoliserna Johan D, Johan I och Jonas. De är tre av de för närvarande fem svenska piketpoliser som ingår i Intervention Group, en insatsstyrka med trettio poliser från nio europeiska länder. Styrkan är unik i sitt slag. Till skillnad från de flesta andra internationella insatser som svenska poliser kan delta i har den operativa, polisiära befogenheter i området.

–   Det kanske är första och enda gången en sådan här styrka finns, det gör uppdraget extra intressant, säger Jonas.

Kollegorna håller med.

–   Det är otroligt speciellt att samarbeta skarpt på det här sättet med kollegor från andra länder. Vissa situationer kan det bli oerhört tillspetsat, säger Johan I.

Som exempel nämner han risken för språkförbistring vid radiokommunikationen. Att man missförstår varandra får förstås inte hända i ett skarpt läge. Och skarpa lägen inträffar ofta i Kosovo. Under 2012 genomförde Intervention Group 96 skarpa insatser. Bland annat gripanden av farliga personer, eskorter av vittnen och andra skyddsuppdrag.

Träning är annars det som tar upp mest tid för poliserna i gruppen. Flera timmar varje dag enligt ett strikt schema som bara bryts i händelse av en skarp insats. Passen med taktik, vapenträning och fys avlöser varandra i en aldrig sinande ström. De flesta helgerna är lediga – om man inte har beredskap.

–   I höstas hade vi beredskap flera veckor i rad, då var läget ganska spänt. Men det finns inte så mycket att göra på fritiden här, så jag brukar ofta åka till skjutbanan och öva även om jag är ledig på lördagen, berättar Johan I.

Att den taktiska träningen är viktig understryks av chefen Jean-Marc Giraud.

–   Den största utmaningen i uppdraget? Att ha en gemensam taktik! Alla nationaliteter som är här har olika sätt att arbeta på. Här måste killarna glömma sin taktik, och det kan vara svårt. Därför måste vi träna extremt mycket, förklarar han.

Intervention Group har sin bas i utkanten av Mitrovica i den norra delen av Kosovo. Det är ungefär sju mil från huvudstaden Pristina, men sträckan tar oftast över en timme att köra med bil. Vägarna är i dåligt skick och går rakt genom små byar där barn, höns och kor rör sig mer eller mindre fritt.

De svenska poliserna bor i lägenheter i ett vanligt hyreshus i den södra delen av Mitrovica, som är en delad stad. Floden Ibar slingrar sig fram som ett lerbrunt band mellan den albanska, södra sidan och den norra, där befolkningen är serber. Tre broar förbinder de båda sidorna, men avståndet känns större än så. Vid den serbiska änden av det som tidigare var den viktigaste bron i staden är överfarten blockerad av en stor jordhög. De serbiska flaggorna vajar i vinden och på den albanska sidan vaktar ständigt italienska militärpoliser på FN:s uppdrag. Att läget är känsligt understryks av Johan D som berättar att poliserna i Intervention Group inte får röra sig på den serbiska sidan när de är lediga. Däremot händer det att de kommenderas dit på uppdrag när de är i tjänst.

–   Vi smälter in bättre då vi kommer dit uniformerade, säger han.

republiken Kosovo

  •  Blev självständig stat 2008.
  •  Huvudstad: Pristina
  •  Invånare: Ca 1,7 miljoner (88 procent albaner, 7 procent serber, 5 procent mindre etniska grupper som exempelvis romer).
  • Yta: Ungefär lika stort som Skåne (ca 11 000 km2).
  •  Språk: Albanska och serbiska.
  •   Religion: Islam (ca 90 procent), kristendom.
  • Grannländer: Serbien, Makedonien, Albanien och Montenegro.

Hela uppdraget för Intervention Group beskrivs av chefen Jean-Marc Giraud som att det ”could have a politicial impact”. Trots det, eller kanske just därför, får poliserna i styrkan inte uttala sig om situationen i Kosovo. Däremot får de berätta ganska fritt om hur jobbet är upplagt och vad de anser om det.

–   För att fungera bra i den här styrkan måste man vara kreativ, gilla att träna mycket, vara flexibel och hyfsat bra på engelska. Och så måste man klara av att underordna sig, samtidigt som man tar ansvar för sin arbetsuppgift, säger Johan D.

–   Vi har med oss mycket hemifrån piketen som vi har nytta av här. Den stora upplevelsen tycker jag är att vi från Sverige faktiskt står oss bra i det här sammanhanget, och det känns verkligen som att det blir en erfarenhet för livet, sammanfattar Johan I.

Foto: Anna Hjorth

Jean-Marc Giruad är chef för ”the Intervention Group”  Foto: Anna Hjorth

 

Eulex bygger upp rättsväsendet

Eulex är EU:s insats för att stötta uppbyggnaden av ett demokratiskt och multietniskt rättsväsende i Kosovo.

Insatsen startade 2009, för att förhindra våldsamheter efter att Kosovo utropat sin självständighet 2008. Det nuvarande mandatet räcker fram till juni nästa år.

Uppdraget har två delar: En rådgivande del, som stöttar landets eget rättsväsende, och en exekutiv del. I den delen av uppdraget agerar personal från Eulex direkt operativt i känsliga ärenden. Exempelvis kan internationella domare och åklagare ta över och avgöra vissa ärenden, i enlighet med Kosovos lagstiftning. En annan del av det exekutiva uppdraget utgörs av den polisiära insatsstyrkan ”Intervention Group”.

Exempel på känsliga områden som sköts av den exekutiva delen av Eulex är krigsförbrytelser, korruption och organiserad brottslighet.

Drygt 2200 personer arbetar inom Eulex, ungefär hälften kommer från EU:s medlemsländer medan den andra hälften är invånare i Kosovo.