ANNONS:

 
Polistidningen nummer 4, med Django på omslaget, delades ut runt 7 september. Nummer 5 kommer cirka 19 oktober. Komplett ugivningsplan finns här.
 
 
 

Lenas ledare

"Ingen ska behöva tystna på grund av rädsla"

Lena Nitz, ordförande

 
 
 
 

NYA ARTIKLAR

 

Arkiv

Medelbetyg räckte
för att kallas till intervju

Publicerad 2015-03-09

Aktuellt De som började polisutbildningen i januari var först att vaskas fram i ett nytt antagningssystem där enbart gymnasiebetygen avgör första gallringen.

Rekordmånga, 8 310, sökte. Av dem kallades 1 860 med ett meritvärde på 12,5 eller högre till tester och intervjuer. En del av de sökande hade toppbetyg: 22,5 meritvärdespoäng. Vad betygssnittet sammantaget var för alla de som gick vidare i processen är inte klarlagt ännu, meddelar HR-strategen Stefan Sterner.

Meritvärdet 12,5 motsvarar snittbetyget D på skalan A-F. (Se tabellerna nedan.) Upp till 2,5 av meritvärdet kan dock bestå av extra meritpoäng, intjänade exempelvis genom att man läst vissa språk. Därför kan ett snitt på godkänt i en del fall ha räckt för att kallas till psykologintervjuer och andra tester.

Stefan Sterner framhåller att när man väl kommit vidare i processen så är det inte betygen som avgör om man blir antagen till utbildningen eller inte.

 

Meritvärdesberäkning

Skala A-F:
F 0
E 10,0
D 12,5
C 15,0
B 17,5
A 20,0

 

Skala IG-MVG:
IG 0
G 10
VG 15
MVG 20

Meritpoäng: max 2,5

Läs mer: Många kallade för få utvalda