Annons
Annons

Friheten att uttala
årtal som jag vill

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

I Polistidningen nr 3 år 2007 finns en insändare som skriver om hur man uttalar olika årtal. Det är bra. Det får han gärna skriva om. Vi lever i ett fritt land och har åsiktsfrihet. Han får tycka att vi inom polisen skall uttala årtal på ett visst sätt. Men vad är det som säger att hans sätt är just det rätta. Det måste få vara upp till var och en som har att säga ett årtal, att säga det på sitt sätt. Vill jag säga tvåtusensju, (2007) så gör jag det. Jag skall inte behöva gå i ledband för att prata precis som denne tyckare, journalist, tycker.

Svenska språknämnden rekommenderar att vi säger tjugohundratalet. Men det är bara en rekommendation, väl att märka. Mig veterligt har inte polisverket kommit med några föreskrifter hur vi skall uttala saker och ting, speciellt inte årtal. Att massmedia, radio och TV, har sin policy och strävar efter ett gemensamt uttal kan man kanske förstå. Men att vi vanliga människor skall ledas in i fållan av likriktighet så att vi fråntas vårt eget språk är för mig väldigt främmande. Dessutom anser insändarskribenten att riksdagsmän och politiker skall föregå med gott exempel och göra rätt uttal. Dessa människor är våra folkvalda och skall därför representera folket och vara så lika folket som möjligt. Därför skall de också få prata och uttala ord som de själva finner för gott.

Snart kanske vi inte får prata på vår egen dialekt heller. Det kan ju störa någon journalist. Han tycker också att vi skall säga ifrån om någon uttalar ett årtal fel. Det skulle aldrig falla mig in att rätta någon i sådant fall. Vi har väl fortfarande rätt att säga att någon skall betala femtonhundra kronor i böter men hur låter det om vi säger att han/hon skall betala tjugohundra kronor? Eller kan man inte jämföra kronor och årtal?

Insändaren tycker också att skolor och undervisningsanstalter skall göra något i frågan. En ännu viktigare uppgift för dessa är enligt mitt tycke att lära eleverna att skriva ihop sammansatta ord så att det låter som när man pratar. Man ser ibland skrämmande exempel på särskrivningar. Ni har väl sett kontaktannonsen som undertecknades med: Svar till: Mörk hårig sjuk sköterska.

Jag tycker att alla inom polisen skall uttala ett årtal precis på det sätt de själva vill.

Tage Ödlund, Insp, Strömstad

Ämnen i artikeln

Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst