Annons
Annons

Fuskare – din blivande kollega?

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Som polistjänsteman eller blivande polis är det moraliska ansvaret och den egna etiska diskussionen något som ständigt måste hållas vid liv. Polisen skall ju främja rättvisa och trygghet och därmed upprätthålla den allmänna ordningen och säkerheten. Men hur skall detta kunna ske om man inte själv efterföljer rättvisa och trygghet? Hur skall man kunna representera en myndighet som strävar efter att bli fri från fördomar, när man inte kan följa regelverket som finns på utbildningen för att bli polis?

Att fusk förekommer på högskolor och universitet runt om i landet är uppmärksammat. Där kan disciplinära åtgärder vidtas när en student använder sig av otillåtna hjälpmedel eller på annat sätt försöker vilseleda vid prov. De åtgärder som kan bli aktuella är att lämna ärendet utan åtgärd, utdela varning eller stänga av studenten från studierna.

När en student vid två tillfällen blir ertappad med att sitta och fuska vid skrivningar på Polishögskolan i Stockholm blir åtgärderna från skolans ledning en varning. Detta med hänvisning till den enskilde studentens privata svårigheter. Behöver denne därmed, av särskilda skäl, inte uppfylla samma krav och prestationer som övriga studenter?

Man skall ha i åtanke att fusk ofta inte sker tillfälligt utan emellanåt blir till en vana eller en studieteknik för studenten. Hur många tentor och examinationer har en fuskare klarat sig igenom utan samma kunskaper som alla andra studenter? Tänk dig in i situationen; vill du sitta i samma radiobil med en kollega som inte har de kunskaper som förväntas efter avslutad utbildning?

Det måste ställas höga krav på Polishögskolans studenter. Naturligtvis kunskapsmässigt, men också på etiskt och moraliskt ansvarstagande. Studenterna idag utgör en del av framtiden inom polisväsendet. Stockholms länspolismästare Carin Götblad förklarar i senaste numret av polistidningen att det är viktigt att alla poliser skall veta vilka krav som ställs på dem (nr. 2 mars 2007). Hur kan detta vara förenligt med att studenter kan ta sig igenom utbildningen med en fusklapp i fickan?

Student

Ämnen i artikeln

Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst