Annons
Annons
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

En dos ljus kan göra oss piggare – på gott och ont. Särskilt för den som jobbar skift kan det vara bra att ha koll på ljusets inverkan.En dos ljus kan göra oss piggare – på gott och ont. Särskilt för den som jobbar skift kan det vara bra att ha koll på ljusets inverkan.

MÅ BRA. – I industrin har man ofta en tendens att dra ner på belysningen under nattpassen. Men studier har visat att om man i stället monterar in extra belysning så får man en piggare arbetskår, säger professor Torbjörn Åkerstedt som är föreståndare för Stressforskningsinstitutet.
Det extra, dagsljuslika ljuset, trycker tillbaka kroppens tillverkning av hormonet melatonin, som annars signalerar till kroppen att den borde sova.
Men att pressa ner melatoninet nattetid är inte riskfritt, påpekar Torbjörn Åkerstedt. Forskning på råttor pekar på att det kan öka risken för cancer om man skiftar ljus och mörker under längre perioder. Det är dock oklart om samma sak gäller människor.

Det finns flera skäl till att metoden inte är optimal för skiftjobbande poliser.
– Ljus på nattarbetet fungerar bäst för den som alltid jobbar natt. För den som skiftar mellan dag- och nattpass blir det hela mer komplext, men ljuset är en viktig faktor för att få ett så bra dygn som möjligt, säger han.

Ett snabbt sätt att ställa om från en periods nattarbete till en period med dagjobb kan vara att inte gå och lägga sig efter sista nattpasset, tipsar Åkerstedt.
– Man håller sig vaken hela dagen, men går och lägger sig lite tidigare på kvällen. Man kommer då förstås att vara ganska seg, så det fungerar inte om man till exempel behöver köra bil, säger han.

En dos dagsljus på morgonen gör att man känner sig piggare på dagen och underlättar omställningen. På vintern, när dagsljuset är en bristvara, kan en stund vid en så kallad ljusbox i stället göra susen. Det är en anordning med extra starka lysrör som innehåller mer blått ljus än vanliga lampor, vilket behövs för att ge effekt på melatoninhalterna. Det är inte meningen att man enbart ska titta in i boxen. Den är konstruerad för att stå bredvid och lysa upp rummet medan man gör någonting annat.
Det viktiga är att få in ljusdosen vid rätt tidpunkt. Ljus på morgonen gör att man ställer tillbaka dygnet, ljus på natten får motsatt effekt.

Även väckarklockor med lampor som tänds successivt kan vara ett sätt att känna sig lite piggare, när det än är dags att gå upp.
– De tycks fungera rätt bra, eftersom vi får in ljus genom ögonlocken även när vi sover, säger Torbjörn Åkerstedt.

Eva Schoultz

eva.schoultz@polisforbundet.se



FAKTA: Belysningens betydande roll
Ljusbeteenendet är viktigt. Starkt ljus trycker ner melatoninet, som talar om för kroppen att det är dags att vila. Ljus behövs varje dag för att upprätthålla rytmen.

? Ljus på morgonen gör en till morgonmänniska

? Ljus sent på kvällen gör en till kvälls/nattmänniska

Källa: ”Vissa måste vaka när andra måste sova” av Arne Lowden, Stressforskningsinstitutet, Stockholms Universitet




TIPS:
Den som är inne i en period med nattpass och vill undvika att bli pigg på dagen kan bära mörka solglasögon på vägen hem, om solen hunnit stiga upp.

Källa: Forskning & Framsteg 7/2005

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser