Annons
Annons
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Yrsel, ångest och leverskador. Det är några av biverkningarna som vissa bantningspreparat och prestationshöjande kosttillskott kan ge, enligt en färsk studie.Yrsel, ångest och leverskador. Det är några av biverkningarna som vissa bantningspreparat och prestationshöjande kosttillskott kan ge, enligt en färsk studie.

TEXT: Eva Schoultz 
ILLUSTRATION: Malin Hjorth

MÅ BRA. – Det finns så mycket reklam för kosttillskott som påstås ha en rad effekter och det får stå oemotsagt. Ofta finns det inga bevis, säger Zofia Kurowska, statsinspektör på Livsmedelsverket.

Försäljningen av kosttillskott omsatte cirka två miljarder kronor 2008. Det är lätt att bli lurad och det är inte bara i plånboken det kan svida. Livsmedelsverket har granskat 43 preparat, inköpta på internet. Åtta av dem skulle kunna klassas som läkemedel. Livsmedelsverket fann även en stor mängd andra brister, både när det gäller innehåll och information – en kombination som kan vara direkt hälsofarlig.

En av de ingredienser verket lyfter fram är synefrin, som påträffades i sex av produkterna. Ibland framgår det av innehållsföreteckningen, ibland står det i stället ”extrakt från pomerans”. Synefrin kan ge allvarliga biverkningar, som oregelbunden hjärtrytm och högt blodtryck.

Mer än av hälften av de granskade preparaten innehöll koffein, som mest motsvarande sex koppar kaffe. Det låter kanske inte så alarmerande, men Livsmedelsverket ser allvarligt på saken. Den dosen kan ge symptom som påminner om en ångestneuros, även om känsligheten varierar mellan olika individer. Koffein motsvarande tolv koppar kaffe kan ge lindrig koffeinförgiftning, enligt rapporten. När det gäller gravida är Livsmedelsverkets rekommendation max tre koppar per dag.
– Till saken hör att kosttillskott ska fungera tillsammans med en normal konsumtion av livsmedel och kaffe i övrigt. Om du redan dricker flera koppar kaffe och tar de här medlen blir det väldigt höga doser. Flera av produkterna innehöll också synefrin och andra substanser – tillsammans ger det en cocktaileffekt som är svårbedömd, säger Zofia Kurowska.

Livsmedelsverkets rapport 2 – 2011: Kosttillskott som säljs via internet – en studie av hur kraven i lagstiftningen uppfylls


Varnar för otillåtna substanser


Ett antal svenska idrottare har lämnat positiva dopningsprov. Det har lett till att Riksidrottsförbundet i slutet av januari gick ut med en varning för kosttillskotten Crack, Jack3d, Black Burn, Hyperdrive 3.0+ och Novedex XT, som säljs i Sverige. Över huvud taget avråder Riksidrottsförbundet från bruk av kosttillskott.


Ting att tänka på:
– Det händer att hälsofarliga produkter som förbjudits i Sverige ändå säljs via internet.

– Om något låter för bra för att vara sant, så är det oftast det.

– Att produkter är naturliga kan låta betryggande, men att något härrör från växtriket hindrar inte att ämnet är giftigt.

– För att undvika olämpliga kombinationer av hälsokostprodukter och läkemedel bör man alltid berätta för sin läkare om de produkter man eventuellt använder.

Källa: Livsmedelsverket 


Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser