Ladda med bakterier
inför semestern

28 juni 2012, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Illustration: Emma Hanquist

Äntligen sommar, sol och tid för avkoppling. Men låt inte turistmage, förkylning eller blåskatarr förstöra ledigheten.

Äntligen sommar, sol och tid för avkoppling. Men när man stressar av är det inte ovanligt att semestersjukdomarna slår till. Låt inte turistmage, förkylning och blåskatarr förstöra ledigheten.

blåbär bra
mot blåskatarr

  • Ät probiotika ett par veckor innan semestern
  • Ta också ett tillskott av Omega 3-kapslar, som kan förebygga inflammationer i kroppen
  • Ät grönsaker och frukter med färg! De innehåller mycket nyttiga antioxidanter
  • Tranbärsjuice, lingon och blåbär kan förebygga blåskatarr och urinvägsinfektion
  • Motionera regelbundet och försök stressa av innan semestern

Ta först hand om din mage – sedan kommer allt annat. Så lyder ett indiskt talesätt som även beskriver de senaste årens forskningsframsteg kring maghälsans betydelse. I dag uppskattar flera forskare att 75 procent av kroppens immunförsvar ligger i mage och tarm.  De menar att det går att förebygga en rad olika sjukdomar genom att äta probiotika, nyttiga tarmbakterier.
Ta turistdiarré som exempel: Enkelt förklarat sitter det olika typer av receptorer i magen som fäster med olika typer av probiotika. Om receptorerna är lediga kan magsjukebakterier fästa där och göra kroppen sjuk.
– Därför är det bra att ladda upp med probiotika ett par veckor innan semestern, säger Olle Haglund, medicine doktor och författare till den nyutkomna boken Probiotika – den okända faktorn för fysisk och psykisk hälsa.

Vår sammansättning av magbakterier fastställs redan när vi föds och ammar. Men dålig kosthållning och antibiotika kan försämra tarmhälsan. Forskarna menar att en svag uppsättning av probiotiska bakterier ger ett nedsatt försvar mot inflammationer och infektioner, vilket gör att vi till exempel lättare blir förkylda.
– Det finns en uppsjö av olika magbakterier och ännu vet man inte helt och fullt vad de olika bakterierna har för funktion i kroppen. Därför rekommenderar jag att man äter ett preparat som innehåller flera olika bakteriestammar för att stärka immunförsvaret, säger Olle Haglund.

För den som har problem med återkommande blåskatarr och urinvägsinfektioner kan det vara värt att testa probiotika i kombination med osötad tranbärsjuice. Ny amerikansk forskning visar att tranbär har mycket god effekt mot urinvägsinfektioner. Troligen är våra svenska lingon och blåbär lika bra, menar Olle Haglund.

Frukt och grönt med mycket färg som broccoli, aubergine och jordgubbar innehåller mycket antioxidanter som skyddar cellerna mot skadliga ämnen. Andra förebyggande faktorer för god semesterhälsa är att motionera, äta Omega 3-fetter och försöka stressa av i tid.
Om man åker utomlands ska man som vanligt vara extra försiktig.
– Sunt förnuft räcker långt. Var försiktig med mat och vatten utomlands och använd handsprit! säger Olle Haglund.

Text: Karin Janson
Illustration: Emma Hanquist

*Probiotika är bakteriekulturer som påverkar tarmfloran på ett positivt sätt
* Receptorer är delar av cellerna som fångar upp olika ämne

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst