Annons
Annons

Ny dörr öppnas för akademiker

6 februari 2013, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Polisutbildningen ska förändras. Exakt hur är inte klart, men mycket talar för att det bland annat skapas en påbyggnadsutbildning för akademiker.

Polisutbildningen ska förändras. Exakt hur är inte klart, men mycket talar för att det bland annat skapas en påbyggnadsutbildning för akademiker.

SAXAT:

”Vårt förslag innebär också att civila utredare kan komplettera sin utbildning så att de får ökade befogenheter. Därmed kan de förbättra och skynda på utredningsarbetet.

Att det behövs fler vägar in i polisyrket och bättre möjligheter att specialisera sig under sin yrkeskarriär tillgodoses av förslaget om ny polisutbildning.”

Ur debattartikel av moderaterna Krister Hammarbergh och Ewa Thalén Finné i Sydsvenskan
4 januari 2013.

På Lucia kom beskedet från regeringen: Det blir ingen högskoleutbildning för poliser.

– Vi vill inte ha en utveckling där utbildningen blir allt mer teoretiserad, för det är viktigt att arbetsuppgifterna kan fullföljas på ett bra sätt i praktiken också, sade justitieminister Beatrice Ask (M) till Ekot.

I stället fick Rikspolisstyrelsen i uppgift att utveckla utbildningen till polis.

Som ett led i detta ska RPS redan i slutet av februari ”redovisa behovet” av att civilanställda får utföra uppgifter som i dag bara får utföras av poliser. Tanken är att sedan skapa en påbyggnadsutbildning, som ger civila utredare utökade befogenheter, berättar riksdagsmannen Krister Hammarbergh (M).

Hur lång påbyggnadsutbildningen bör vara och vilka befogenheter som kan vara aktuella hör till det som Rikspolisstyrelsen ser över, säger han till Polistidningen.

Kan det även gälla våldsanvändning?
– Inte i första hand. Det kan till exempel handla om rätten för den civile utredaren att få öppna en dator, utan att ha en polisman som står och tittar över axeln.

RPS fick även i uppdrag att ”skyndsamt” avveckla grundutbildningen vid Polishögskolan i Sörentorp. Den ska ersättas med en uppdragsutbildning vid en högskola i eller nära Stockholmsregionen, enligt samma upplägg som polisutbildningarna i Växjö och Umeå.

När det gäller grundutbildningen ska RPS redovisa resultaten senast vid årsskiftet, enligt regeringsbeslutet.

Eva Schoultz

”Viktigt att hålla isär begreppen”

… sade Polisförbundets ordförande Lena Nitz, när regeringsbesluten offentliggjordes i december. Läs mer här.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst