Växjö konserthus. Stadshuset i Stockholm. Aula Nordica vid Umeå universitet. 5 juni fylldes de alla av stolta studenter i blå skjortor när polisutbildningarna höll sina högtidliga examensfiranden.
Bara fyra dagar senare började studenterna som aspiranter ute på polismyndigheterna runt om i landet.
De kom till sina praktikplatser i sluttampen av den utdragna avtalsrörelse, vars snöpliga slut bland annat innebar att ingångslönen blir kvar på 21 300 kronor i månaden.
Samtidigt får vi på tidningen höra att aspiranterna i Stockholm saknar skyddsvästar.
Vi ser framför oss oskyddade poliser ute på huvudstadens gator och torg – men så illa KAN det väl inte vara?
Maria Jensen, huvudskyddsombud vid Söderortspolisen i Stockholm, bekräftar att de inte har egna skyddsvästar till aspiranterna ännu. Får man inte fram västar innan aspiranterna ska ut och jobba kommer hon att verka för ett skyddsstopp.
– Tidigare har arbetsgivaren hävdat att skyddsvästar inte är nödvändiga i alla lägen, att man kan lösa det med ett annat arbetssätt. Men i min värld är västar ett absolut krav, säger hon.
Hur det går med skyddsvästarna är en av många frågor som vi på Polistidningen tänker bevaka. En annan är hur aspiranterna hanteras i höst, när de som första kull söker jobb som polisassistenter inom den rikstäckande Polismyndigheten.
Men först: Almedalen.
Eva Schoultz
chefredaktör och ansvarig utgivare
P.S. Mejla gärna förslag på frågor till politikerna till polistidningen@polisforbundet.se D.S.
Här kan du läsa mer om bristen på skyddsvästar