Annons
Annons

”Många tar vi med brallorna nere”

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Foto: Magnus Laupa
Foto: Magnus Laupa

UR ARKIVET. Mikaela Kellner, 37, lever träning. När hon inte sitter med örat mot väggen på ett hotellrum vill säga.

Mikaela-Kellner2
Prostitutionsgruppen har en ganska regelbunden kontakt med media, berättar Mikaela Kellner.

UR ARKIVET. Mikaela Kellner, 37, kan med rätta kalla sig en av världens tuffaste poliser. I vinter dyker hon upp i stenhårda tävlingsprogrammet Ninja Warriors. Hon lever träning. När hon inte sitter med örat mot väggen på ett hotellrum vill säga.

Mikaela Kellner

Ålder: 37 år, polis i nio år.
Familj: Fyraårig dotter.
Längd: 1,65 m.
Vikt: 51 kg.

– Så här ser det ut.
Mikaela Kellner håller fram sin mobiltelefon. På skärmen unga, oklädda, kvinnor som riktar blicken rakt in i kameran. I den mån man ser ansiktet. Ett klick bort – detaljerad information om vad just den här kvinnan ställer upp på och vad det kostar.
– Det ser ju så snyggt ut. Många köpare är övertygade om att de här tjejerna vet vad de håller på med.
Verkligheten är en annan, vilket ofta visar sig när prostitutionsgruppen i Stockholm, där Mikaela Kellner jobbar, har slagit till.
– Det rör sig om jättemycket pengar som de inte kan tjäna på något annat sätt. Ofta har de familjer att försörja i hemlandet och hallikarna tar en hel del.

Mikaela Kellner har varit på prostitutionsgruppen i ett halvår ungefär. Fyra tillslag har de gjort sedan dess. Det senaste ganska nyligen och nu sitter de med en utredning som sväller eftersom man tror att den här verksamheten är del av något större. Egentligen skulle Mikaela jobbat kväll.
– Men nu är jag ledig en barnfri kväll. Det är jag nästan aldrig så nu ska jag passa på att träna med mina kompisar.
Mikaela ser lycklig ut. Träna – det är vad hon helst gör när hon inte försöker avslöja koppleri och sexköp. Förutom att vara med sin fyraåriga dotter då.
– Hon kommer så klart alltid först. Men hon följer ofta med när jag tränar och tycker det är kul.

Första gången Mikaela Kellner tävlade internationellt Toughest Competitor Alive, TCA, i New York, var dottern knappt tio månader.
– Jag var lite nervös att jag inte skulle hinna bli redo. Men det gick ju bra, säger hon.
Och bra är ingen överdrift. Mikaela Vann sin klass och placerade sig fyra i mixed double-klassen tillsammans med en kollega. Sedan dess har hon tagit guld i TCA SM varje år och förra året kammade hon hem VM-guld både individuellt och mixat.
– Jag är nog bra när det gäller, konstaterar hon som en förklaring till framgångarna.

Mikaela Kellner har alltid sportat. Men innan polishögskolan var det framför allt fotboll, handboll och innebandy som gällde. Det var som polis hon började med styrketräning. Och i gymmet träffade hon en kollega som inspirerade och peppade henne till att börja tävla i bänkpress och TCA. Mikaela visade sig ha fallenhet. Styrketräningsfavoriten är chins. Hon är liten och lätt, drygt 50 kilo, vilket är en stor fördel när man ska häva sig själv upp och ner.

Sedan dess har hon byggt på utmaningarna med Fitnessfive och nu senast Ninja Warriors.
– I USA har det gått på tv i flera år. Jag hade aldrig sett det men min dåvarande kille hade det och ville pröva. Då anmälde jag mig också. Men hur det går kan jag inte avslöja.
Mikaela har även sökt till Gladiatorerna ett år, men ett armbrott satte stopp för den utmaningen. Hinderbanorna verkar ha gett blodad tand. Hon säger att hon nog inte gjort sin sista insats som Ninja och fler hemliga projekt ligger i pipeline.

Hon tror inte att hennes tränande och tävlande på något sätt gör henne till en bättre polis. Eller kanske på ett sätt.
– Jag kan spana hur länge som helst och behåller skärpan för jag har alltid mat med mig. Min förra chef sa alltid att det är så bra med Mikaela för hon behöver bara kissa och få lite kaffe.

Mikaela Kellner upplever heller inte att hon direkt behöver träningen som en ventil. Jobbet lämnar hon på jobbet och hon känner sällan ilska mot dem hon griper.
– Det skulle aldrig gå. Då kan du inte förhöra de här människorna. De skäms så otroligt. Många gånger har vi ju bokstavligen tagit dem med brallorna nere. De flesta, i alla fall torskarna, erkänner. Däremot om någon ljuger – visst, då kan jag bli lite arg.

Innan Mikaela började på gruppen hade hon nog en ganska typisk bild av sexköparen som en äcklig gubbe. Under sitt halvår här har hon lärt sig att den är felaktig. De finns representerade i alla åldrar.
– Vi har tagit folk, bara under min tid här, i åldersspannet 16 – 80. Det är småbarnspappor och framgångsrika offentliga personer. Man blir förvånad vilka risker folk tar.
Och Mikaela tror också att det kan vara möjligt att de faktiskt inte riktigt fattar vad de gör. Att de tror att tjejerna mår bra. Ofta får männen komma i kontakt med en person på socialtjänsten som kan hjälpa dem att komma ur beteendet.

Nej, Mikaela Kellner verkar inte vara tyngd av sitt arbete. Snarare tycker hon att det är det roligaste hon jobbat med och att det är väldigt tillfredsställande.

– Jag känner att det verkligen gör skillnad. För att komma åt de här

Tävlingarna

Ninja Warrior
Marknadsför sig som tävlingsprogrammet med världens svåraste hinderbana. Sedan starten 1997 har bara tre personer totalt har klarat hela. I Sverige sänds det för första gången på kanal 5 med start torsdagen 29 januari.

Toughest Competitor Alive
En åttakamp för poliser och brandmän.  5km terränglöpning, kulstötning, 100 meter sprint, 100 meter simning, repklättring, bänkpress, chins och hinderbana.

Fitnessfive
Fitnesstävling i grenarna bänkpress, bicepscurl,knäböj, chins och dips.  Vikten man ska lyfta bestäms utifrån ens kroppsvikt.

problemen gäller det ju att minska efterfrågan och det tycker jag vi gör genom att inte döma köparna för hårt. Vi försöker se till att de får hjälp i stället.

Hon sticker heller inte under stol med att de trots att de jobbar med allvarliga saker kan tillåta sig att se den absurda humorn i vardagen.
– Jag kunde ju inte låta bli att skratta åt min kollega här om dagen när han satt med ett sådant här stetoskop och lyssnade mot väggen efter samlagsljud. Det ser ju för roligt ut, men det är ju så vi jobbar.

Är det något hon saknar på jobbet är det träningskompisar. Många hejar på och tycker att det är kul och spännande med Mikaelas tävlingar och träningsbloggen som hon också har. Men många är också skeptiska.

– Det vore kul med fler tjejer som var lika intresserade som jag. Ibland får jag höra att jag tränar för mycket. Inte har något liv till och med. Att det skulle vara bra för mig att umgås mer med folk som inte höll på med träning. Men varför? Jag undrar vad de tycker att jag skulle göra i stället? Det här är ju livet som jag vill ha det.

 

Mikaelas meriter i urval:
Guld SM TCA 2011, 2012, 2013, 2014
Guld VM TCA i New York (Damklassen senior A)2011
Guld VM TCA i Belfast (Damklassen senior B) 2013
Guld VM i TCA i Belfast ( Mixed doubles klassen) 2013
Guld Polis-SM i bänkpress (klassisk)2014
Silver Polis-SM i styrkelyft (klassisk)2014
Mikaela bloggar även om sin träning på http://mikaelakellner.bloggo.nu/

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser