Annons
Annons

Nu räcker det! 

Lena Nitz.
Lena Nitz

Ordförande Polisförbundet

Katharina
Katharina von Sydow

Ordförande Polisförbundet

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Till skillnad från när den tryckta versionen av Polistidningen skickades till tryckeriet vet jag nu hur det gick med förhandlingarna. Det gick som det inte fick gå.

Till skillnad från när den tryckta versionen av Polistidningen skickades till tryckeriet vet jag nu hur det gick med förhandlingarna. Det gick som det inte fick gå. Polislönerna riskerar att sättas av en lönenämnd eftersom Polisförbundet och arbetsgivaren inte kommit överens.
Polisförbundets krav är inte orimliga. Vi vill att erfarenhet i yrket ska löna sig. Vi vill ha en lägsta lön på 25 000 kronor, och en lägsta lönenivå efter fem år i yrket som motsvarar en medellön på 28 000 kronor. Erfarenhet måste också löna sig på länge sikt. Även de som arbetat länge i kåren måste ha en rimlig löneutveckling. Arbetsgivaren säger nej.
Lena-Nitz-kontor-web
Lena Nitz ordförande Polisförbundet

”För att klara av det ofta hårda och slitsamma jobbet som polis måste man känna sig uppskattad.”

Det här blev droppen för en hårt prövad poliskår. För det handlar inte bara om lön. Omorganisationen har skapat en organisation i kaos. Vi har fått nog av ogenomtänkta och dåligt förankrade beslut i omorganisationen. Vi har fått nog av systematiska försök att begränsa det fackliga inflytandet. Kort och gott så förbereder vi vår organisation för konflikt.
Det som kanske är allra mest bedrövligt i detta är att vi just nu behöver stå mer enade än någonsin. Sverige som helhet och Sveriges poliskår står inför tuffa utmaningar. Vi har en pågående flyktingkris. Vi har ett osäkert politiskt klimat. Vi har i chock och sorg fått uppleva dödligt våld på en skola i Trollhättan – några av oss på håll, andra i sin omedelbara närhet. Några av oss var där och någon gjorde vad jobbet krävde just den dagen – satte stopp för vansinnet just där och då.
Jag vet att Polisförbundets medlemmar gör sitt allra bästa för medborgarna, men vi måste också ha en fungerande organisation för oss själva. För när det händer som inte får hända måste vi ha rätt förutsättningar, utbildning och utrustning att göra bästa tänkbara insats.
Ilskan och besvikelsen mot arbetsgivaren är stor bland medlemmarna. Det handlar om obefintlig löneutveckling, om förvirrade och otydliga beslutsvägar, om stökig arbetsmiljö. Många medarbetare, inte minst chefer, har en oacceptabel arbetsmiljö. Flera chefsnivåer har försvunnit och de chefer som är kvar har ofta en oerhört arbetstyngd situation. Polisförbundets skyddsorganisation har information om flera aktuella fall där chefer har blivit hämtade med ambulans på grund av akuta stressrelaterade sjukdomstillstånd.
Men framförallt handlar det om en frustration över att inte bli sedd, bekräftad och värderad för sitt hårda slit och sin polisiära profession. För att klara av det ofta hårda och slitsamma jobbet som polis måste man känna sig uppskattad. Och det är just det man inte gör, inte på något sätt. Och det är därför vi agerar nu. För situationen är allvarlig.
Vi vill från fackets sida vara lösningsorienterade. Men vi har nått en gräns där många poliser tycker att nu räcker det. Vi har under längre tid varnat för att arbetsgivarens brist på lyhördhet får orimliga konskevenser. Om konflikt är vad som krävs för att arbetsgivaren ska lyssna så kommer vi inte backa från det. Löner där erfarenhet betalar sig är ett viktigt steg på vägen. Hur det än går med lönerna har vi andra strider att ta den närmaste framtiden. Och det kommer Polisförbundet att göra – med taggade medlemmars styrka i ryggen.

Ämnen i artikeln

Detta är en ledare. Åsikterna är skribentens egna.

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst