Annons
Annons

Etiska rådet har inga
invändningar mot elchockvapen

3 maj 2016, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

På Polisen.se meddelar Polismyndigheten att etiska rådet inte ser några skäl att avstyrka förslaget om att utrusta svenska poliser med elchockvapen.

”Polisens användning av skjutvapen och eventuella behov av åtgärder” är namnet på den rapport vars förslag rådet nu tagit ställning till.

”Etiska rådet delar också arbetsgruppens slutsatser om att den nuvarande regleringen av polisens användning av skjutvapen är bristfällig och att lagstiftningen behöver ses över” står det på Polisen.se.

Tidigare har etiska rådet motsatt sig elchockvapen och så sent som i april 2014 skrev Rikspolisstyrelsen i ett brev till Kjell Borgström, huvudskyddsombud i Halland, att det inte var läge för svensk polis att testa elpistol.

Lena Nitz. Foto: Johan Svanestrand
Lena Nitz. Foto: Johan Svanestrand

Lena Nitz, ordförande för Polisförbundet, som länge argumenterat för införandet av ett mindre dödligt vapen, är positiv till den ändrade inställningen.
-Det var på tiden, säger hon till Polistidningen.

Ett förslag till försöksverksamhet ska nu MBL-förhandlas och ett beslut väntas enligt Polisen.se under maj månad.

 

Läs mer om elchockvapen här:

Skyddsombud gläds åt elpistolförslag

Kjell Borgström: ”Vi behöver inte någon försöksverksamhet”

Omvända vapenvärlden – reportage om polisen på Nya Zeeland

2014 hade vi debattinlägget: ”Se över polisbeväpningen”, där skribenten menar att ”elpistoler är inget att hålla i handen i skarpa lägen”

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst